Ismét ezrek tüntettek az atomenergia ellen Japánban

Több ezren vonultak utcára Tokióban vasárnap, hogy tiltakozzanak az atomenergia alkalmazása, illetve az ország reaktorainak tervezett újraindítása ellen.

A szervezők szerint mintegy 7500-an vettek részt a tüntetésen, köztük a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa által érintettek, értelmiségiek, valamint Óe Kendzaburó Nobel-díjas író is. A demonstrálók más helyszínek mellett a fukusimai erőművet üzemeltető TEPCO energiavállalat székháza előtt követelték az atomenergia feladását, és bírálták a reaktorok mihamarabbi újraindítását sürgető kormányt. Abe Sindzó miniszterelnök korábban többször leszögezte, hogy az ország gazdasági érdekei miatt mihamarabb újra akarja indíttatni a jelenleg üzemen kívül helyezett erőműveket. Japán 50 működőképes reaktorából jelenleg csupán kettő üzemel a biztonsági félelmek miatt, de az atomenergetikai hatóság júliustól fogadja az energiacégek újraindítási kérelmeit azokra az egységekre vonatkozóan, amelyeket a fukusimai baleset tapasztalatai alapján kialakított új, szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően átalakítottak. Korábbi sajtóhírek szerint a japán atomerőműveket az ősz folyamán kezdhetik majd újraindítani.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.