Ismét megrendezik az Öko Expót Hajdúnánáson

Immár negyedik alkalommal rendezik meg az Öko Expót a hajdúnánási Kendereskertben, a rendezvényt az idén szeptember 8-9-én tartják – jelentették be a szervezők Debrecenben sajtótájékoztatón szerdán.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnöke azt mondta, az ökogazdálkodás az a gazdálkodási forma, amely képes a fenntarthatóságot és a hatékonyságot ötvözni. A világon és Magyarországon is egyre növekszik az ökogazdaságok száma, és bővülnek az olyan területek, ahol ökogazdálkodás folyik – tette hozzá a szakember. Szólláth Tibor utalt az Európai Unió (EU) zöld stratégiai megállapodására (Green Deal), amely szerinte a rendszerváltás és az EU-csatlakozás óta a legnagyobb változást hozza a gazdák életében. Hozzátette, hogy Magyarországon sok gazda tudatosan mozdul az ökológiai gazdálkodás irányába. Számukra szeretnék bemutatnak a hajdúnánási Öko Expón azt a tudást, technikát, technológiát, amely már rendelkezésre áll ezen a területen. Az idei, negyedik expón a NAK alelnöke megfogalmazása szerint “nagyságrendet ugranak”, ugyanis nagy demonstrációs területeken, a gyakorlatban tekinthetik meg a gazdák az ökológiai gazdálkodás legújabb eszközeit.

Szólláth Tibor kiemelte a vegyszerek nélküli gyomszabályozást, a lézeres gyomirtást, a földművelő robotok, illetve a drónok alkalmazását a biogazdálkodásban, de megemlítette az ökológiai vetőmagtermesztés jelentőségét is. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke azt mondta, az egészséges táplálkozáshoz szükséges alapanyagokat kell megtermelni fenntartható módon. A Green Deal-re utalva jelezte: 62 ezer gazda élt a lehetőséggel, hogy a jövőben négymillió hektáron ilyen módon gazdálkodik. Jakab István Európában egyedülálló kezdeményezésnek nevezte a hajdúnánási Öko Expót, ahol a gyakorlatban fogják bemutatni az ökológiai gazdálkodás új lehetőségeit. Harsányi Endre, az expó szervezésébe második alkalommal bekapcsolódó Debreceni Egyetem (DE) agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese azt mondta, ökológiai gazdálkodás nem működik precíziós mezőgazdaság nélkül. Bejelentette, hogy szeptemberben az egyetemen elindul a precíziós mezőgazdasági mérnök alapképzés, amely első pillére annak, hogy az ökológiai gazdálkodással egyetemi szinten foglalkozzanak.

Stündl László, a DE mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának dékánja hozzátette: az már látszik, hogy a mezőgazdaság konvencionális módja a jövőben nem lesz fenntartható, de már rendelkezésre áll az a tudás, hogyan lehet kíméletesen, precízen, hatékonyan támogatni, fenntarthatóvá és hatékonnyá tenni a gazdálkodást. Az idei hajdúnánási Öko Expo kiállításai és a szántóföldi gépbemutatók mellett – hazai és külföldi szakemberek részvételével – szakmai konferenciát is tartanak az ökogazdálkodásról – hangzott el a rendezvény debreceni beharangozó sajtótájékoztatóján.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.