Ítéletidő Romániában

Az erőteljes viharos havazás csaknem teljes mértékben ellehetetlenítette a közlekedést Románia déli részén, ahol több megyében a katonaságot kellett bevetni a hó eltakarítására és az elakadt autók utasainak kimentésére.

A katonák Ilfov, Buzau és Giurgiu megyékben takarítják a hó miatt járhatatlanná vált országutakat. A román belügyminisztérium csütörtöki közlése szerint több mint száz országos és megyei rangú út vált járhatatlanná, akárcsak egy vasútvonal. Négyszáznyolcvan település maradt áram nélkül, és ezerháromszáz embert mentettek ki, akik gépkocsijukkal akadtak el az országutakon. Őket a hatóságok a polgármesteri hivatalokban és egyéb, erre a célra alkalmas létesítményekben szállásolták el. Több mint háromszázhatvan iskolában szünetel az oktatás az időjárás miatt. A hóvihar a légi és a vasúti közlekedésben is fennakadást okozott. Mintegy harminc repülőjáratot töröltek, a vonatok pedig késnek. Románia déli részén kedd estétől szinte megállás nélkül havazik. A helyzetet bonyolítja, hogy a havazással egy időben erős szél fúj, így a hóvihar okozza a legnagyobb nehézségeket. A román hatóságok korábbi közlése szerint csütörtökön délután hat óráig lett volna érvényben az úgynevezett narancssárga színű hóviharjelzés, de ezt meghosszabbították, mivel a meteorológusok szerint nem fog enyhülni az idő.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.