Itthon is olcsóbbá válhat a geotermikus energia

Megszüntetné a kormány az energetikai célra fölhasznált termálvíz visszasajtolási kötelezettségét – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A kormány a közeljövőben olyan törvénytervezetet nyújt be a parlamentnek, amely megszüntetné az energetikai célra fölhasznált termálvíz visszasajtolási kötelezettségét – mondta a politikus a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTész) megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett jubileumi közgyűlésen, ahol a hallgatóság hangos tapssal fogadta a bejelentést, írja a gazdasagiradio.hu. A politikus emlékeztetett rá: az országgyűlés tavaly 2015. június 30-ig meghosszabbította a visszasajtolási kötelezettség felfüggesztését, ugyanakkor kötelezte a vidékfejlesztési tárcát, hogy dolgozzon ki végleges megoldást, figyelembe véve a környezetvédelmi és a gazdálkodási szempontokat.

Az agrárgazdasági és a környezetvédelmi államtitkárság javaslata alapján a törvény végrehajtási rendeletében rögzítenék, hogy a visszasajtolási kötelezettséget megszüntető döntést 2025-ben felülvizsgálják, s ha addig nem jelentkeznek negatív hatások, véglegessé válik a megoldás – tudatta az államtitkár. A 2002-ben megalakult DélKerTész mintegy félezer tagja közül sokan termálvízzel fűtött üvegházban és fóliasátorban termelnek zöldségféléket. A Szentes és környező településeken működő szövetkezetben részt vevő egyéni gazdálkodók, családi és társas vállalkozások elsősorban paprikát, paradicsomot, uborkát, káposztafélét termelnek. A szövetkezet 2012-ben 4,769 milliárd forint értékű árut állított elő, a termények 63 százalékát belföldi áruházláncoknak értékesítették, csaknem negyedét pedig exportálták.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.