Japán – a földrengés által okozott legjelentősebb veszteségek

A Japán északkeleti partvidékét megrázó, 8,9-es erősségű földrengés és az általa kiváltott szökőár jelentős emberi és anyagi veszteséget okozott Mijagi, Fukusima, Csiba, Ivate és Tokió prefektúrákban.

A földmozgás Mijagi prefektúra magasságában, a parttól 125 kilométerre keletre, Tokiótól pedig 400 kilométerre északkeletre, tíz kilométeres mélységben következett be helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint reggel 6 óra 46 perckor). A tizenkét nagy utórengés közül hét ereje elérte a 6,3-as fokozatot.
Közel fél nappal a valaha mért legerősebb japán földmozgás után a hatóságok ideiglenes veszteséglistája szerint legalább 330 ember vesztette életét, 531 ember eltűnt, és 627 ember megsérült. A Kyodo japán hírügynökség legalább ezer halottról számolt be. Az eddig ismertté vált legfontosabb események:
– Mijagi prefektúra székhelyén, Szendai városban 200-300 embert találtak holtan egy strandon. A rendőrség szerint mintegy 1200 otthont sodorhatott el a szökőár tíz méter magas hulláma.
– Fukusima prefektúrában átszakadt egy víztározó gátja, és a víz elsöpörte a környék házait. Meg nem határozott számú lakos eltűnt a katasztrófa következtében.
– Mijagi prefektúrában Isinomaki kikötőjéből a szökőár elsodort egy hajót, fedélzetén mintegy száz emberrel. A hajónak nyoma veszett.
– Két személyvonatot is elsöpört a cunami, az egyiket Mijagi, a másikat Ivate prefektúrában. Egyelőre nem tudni, hogy hány utas volt a vonatokon.
– Tokió körzetében kigyulladt egy olajfinomító.
– Tokió központjában beomlott egy épület teteje, ahol egy ünnepség keretében hatszáz diák vette át diplomáját. Többen megsérültek.
– A földrengés epicentrumához legközelebb eső vidéki területeken házakat temetett el sárlavina, más házak pedig leégtek.

– A földrengés epicentrumához közeli prefektúrákban automatikusan leállították az atomerőművek reaktorait. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jelentése szerint ezt a vészintézkedést “teljes biztonságban” hajtották végre.
Fukusima prefektúrában, a Tokiótól mintegy 240 kilométerre északra fekvő Fukusima 1 atomerőmű környékén vészhelyzetet hirdettek ki, és elrendelték a környék mintegy hatezer lakosának kitelepítését.
Mijagi prefektúrában az onagavai atomerőmű egyik turbinájában kisebb tűz keletkezett, de a hatóságok szerint azt eloltották.
– Az ország északkeleti részén 4,4 millió háztartásban nincs áram.
– Minden keleti prefektúrában leállították a vasúti, légi és közúti közlekedést, ami különösen súlyosan érinti Tokiót, ahol munkavállalóik milliói nem tudtak hazamenni.
– Szendai repülőterének kifutópályáját elöntötte a víz.
– A japán önvédelmi erők (hadsereg) Szendai közelében fekvő micusimai támaszpontja szinte teljes egészében víz alá került.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.