Japán földrengés: Radioaktív gőzt engedtek ki

A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power közölte, hogy a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból engedtek ki gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében.

Kaieda Benri ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát.

Megszólalt a Greenpeace
Végre hallatta a hangját az atomerőmű-ellenességéről ismert környezetvédő szervezet. A Greenpeace az AFP-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy bár most a közvetlen veszély elhárítása a legfontosabb, az események újabb jelét adják a nukleáris energia veszélyességének.
A szervezet honlapján azt is közli, hogy japán aktivistái mind jól vannak.

Több mint ezer halálos áldozat
Több mint ezer ember halt meg vagy tűnt el a földrengés és az általa kiváltott cunami következtében – derült ki a rendőrség által szombaton frissített veszteségmérlegből. Eszerint a természeti csapás legalább 402 emberéletet követelt a szigetország északi és keleti tartományaiban. Köztük van az a több mint kétszáz fő is, akiknek a holttestét Szendai város tengerpartján találták meg. A halálos áldozatok mellett 673 embert eltűntként tartanak nyilván, 991-en pedig megsérültek. A rendőrség hangsúlyozta, hogy az említett adatok nem tekinthetők véglegesnek.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.