Japán – A Greenpeace gyertyát gyújtott az áldozatok emlékére

A Greenpeace magyarországi szervezete gyertyát gyújtott a Japán földrengés és cunami, illetve az ezekkel együtt járó nukleáris katasztrófa áldozatai emlékére hétfőn este Budapesten a Parlament épületénél.

Rohonyi Péter, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse a rendezvényen mintegy ötven résztvevő előtt elmondta: mélyen együtt éreznek a Japánban élőkkel, akik elszenvedték a földrengés és a cunami szörnyűségeit. A katasztrófa nukleáris része ugyanakkor elkerülhető lett volna, ha annak idején Japán más energiatermelési módot választ – hangsúlyozta.  “Úgy gondoljuk, hogy az energiatermelés tekintetében van választási lehetőség, erre számos ország példája mutatja az utat. Ahhoz, hogy ez a választás ne csak szavak szintjén létezzen, mindenkinek sokkal többet kell tenni, mint ami eddig történt” – fogalmazott. El kell érni, hogy ilyen katasztrófák, amelyek emberi mulasztásokhoz, tervezési hibákhoz köthetők, ne ismétlődhessenek meg – hívta fel a figyelmet.  Át kell gondolnia mindenkinek, hogy azokra szavaz-e a jövőben, akik egy biztonságosabb, fenntarthatóbb, kevesebb energiafelhasználással járó jövőt építenek – vetette fel a kérdést a Greenpeace aktivistája -, hozzátéve: nincs szükség atomenergiára, mert “ki lehet váltani ezt a nagyon veszélyes energia- és áramtermelési módot”.

Mint mondta, a Greenpeace Magyarország tiszteleg azok előtt, akik Japánban részt vesznek a katasztrófa-elhárításban, a cunami és a földrengés áldozatainak felkutatásában és a romok eltakarításában, valamint azok előtt is, akik az atomkatasztrófa további sorsát igyekeznek pozitív irányban befolyásolni. Rohonyi Péter reményét fejezte ki, hogy elindul egy mozgalom Magyarországon, ami a valódi fenntartható, megújuló, tiszta jövő felé vezet. Az eseményen a Greenpeace Magyarország aktivistái A katasztrófa áldozataiért! Magyarország: válaszd a biztonságos utat!, illetve Nukes kill the solutions! (A nukleáris energia megöli a megoldásokat!) feliratú táblákat mutattak fel.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.