Jönnek a napkötvények

Napenergiás eszközökből eredő cash flow fogja szolgáltatni a magas kamatot a napkötvényekre. Lehet, hogy a vízenergia, a szélenergia, vagy éppen a második generációs bioüzemanyagok lesznek a pénzpiacok következő kedvencei?

Problémás és jelentős forgalmú cégek adásvétele,adótanácsadás,könyvelés,székhelyszolgálat – Propermax Kft. Ahogy arról már beszámolt a Klímablog hasábjain, az Egyesült Államokban népszerű megoldás a napenergiás eszközök lízingelése cégek és háztartások számára, melyek adókedvezményt is kapnak az ügyletre. Úgy látszik a bankszektort is felfűtötte a lehetőség. Az ebből élő vállalatok, mint a SolarCity vagy a SunRun piaci sikerére alapozva új kötvényformát bocsát ki a Credit Suisse Bank. A pénzügyi történelemben alighanem először fordul elő, hogy egy természeti erőre, illetve egy égitest tevékenységére alapoznának értékpapírt. A bank  eszközfinanszírozási osztálya állt elő az ötlettel, miután azt tapasztalták, hogy a befektetők körében nagy az igény a vagyontárgyakkal biztosított, magas hozamú kötvényekre. A felvetés azonban kétkedésre lelt, így közel egy évbe telt, mire a Credit Suisse eljutott a bejelentésig.

Az új technológiák bevezetése ugyanis mindig kockázattal jár. A napenergiás vállalkozások viszonylag rövid története sem segítette a projektet, hiszen a kötvényeknél megszokott, hogy van összehasonlítási alap, rendelkezésre állnak hosszú évtizedek teljesítőképességi és nyereségességi adatai. A napenergia-szektorról ez nem mondható el. A Kroll értékpapír minősítési intézet végül mégis előállt egy értékeléssel. A SolarCity sikeres, 98 millió dolláros részvénykibocsátása decemberben szintén kedvező jelnek bizonyult. A bankárok úgy okoskodtak, a napenergiás vagyontárgyak kötvényesítése ésszerű megoldás, mert alapjában véve e szektor sem tér el más kereskedelmi tevékenységek és fogyasztói piacok üzletvitelétől, magyarázta a kezdeményezést a Financial Times. A lap szerint a Wall Street mágusai kísérleteznek azzal, hogy más, eddig érintetlen eszközöket is összefogjanak és kötvényesítsenek. Könnyen elképzelhető, hogy a szélenergia, a vízenergia cégeit, vagy más zöld megoldásokban, mint a második generációs, baktériumok által előállított bioüzemanyagokban- élen járó vállalkozásokat is felfedez magának a kötvénypiac.
A napenergiás cégek eddig közvetlen magántőke-befektetésekből finanszírozták magukat, a kötvények most új csatornát nyitnak meg számukra. Arról azonban egyelőre nem szól a fáma, hogy a napkötvények pontosan hány százalékos kamatot fizetnek majd a befektetőknek.

Ajánlott tartalom

Napelem: az energiatárolás egyszerű formáját hozza el egy új fejlesztés

Egy otthoni akkumulátoros rendszer segítségével sokkal rugalmasabbá válik az áram felhasználása.