Jönnek az új generációs napelemek!

A jelenlegi napelemek hatékonysága alig harminc százalékos és környezetszennyező anyagokból készülnek. Mindez hamarosan megváltozhat: a jövőben lehetőség nyílik arra, a ritka földfémeket természetes alkotórészek váltsák fel.

Hatvan éve annak, hogy megépítették az első, napjainkban is közel ugyanazon működési elvre támaszkodó napelemet, űr- és hadiipari fejlesztésként. Működésének elve, hogy a fénysugárzás elnyelődésekor töltött részecskéket generál (a fotonok kimozdítják a félvezető elektronjait a kötéseikből), így elektrontöbblet keletkezik, azaz elektromos áram jön létre. A piacon megtalálható napelemeknek azonban van egy jelentős hátránya, mert nem környezetbarát anyagok felhasználásával készülnek. A jövőben lehetőség nyílik arra, hogy műanyagot és a földfémeket természetes alkotórészek váltsák fel.

A műanyag helyett papír

A Mayland-i, a Nebraskai– Lincoln Egyetem és a Dél-Kínai Műszaki Egyetem kutatóinak eredménye az az új típusú papír, ami a napelemek gyártásakor használt műanyagot helyettesítheti. A fából kinyert rost szálak olyan 94 százalékban átlátszó anyagot képeznek, ami fedő rétegként szolgálhat a paneleken. A kísérletek során a rost szálakkal fedett napelemeket szilícium réteggel is be vonták, így 10 százalékkal növelték annak fénygyűjtő hatékonyságát. Ez a laminálási technika a már elkészített és beépített elem teljesítményét is növelheti.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.