Jövőre elektronikusan engedélyezik az építést

Jövőre már elektronikusan történik az építési engedélyek iránti kérelmek fogadása és az ügyintézés is – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, mindez egy közel 90 százalékos uniós támogatású, összesen 1,1 milliárd forintos fejlesztés eredményeként, az e-közigazgatás részeként valósul meg. Magyarországon 390 első fokú és 20 másodfokú építésügyi hatóság működik: a járási rendszerre való áttéréssel ezek száma a felére csökken, miközben az építésügyi hatósági feladatok az önkormányzati jegyzők hatásköréből állami kézbe kerülnek. Az így felszabaduló szakembereket várhatóan az építésügyi felügyeletek alkalmaznák majd – tette hozzá a helyettes államtitkár. A hivatalos nevén az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer (ÉTDR) nem csak az interneten, hanem a kormányablakon keresztül is elérhető lesz. A tervező vagy az online felületen tölti ki az engedély iránti kérelmet és mellékeli hozzá a terveket, vagy a kormányablakok valamelyikébe CD-n benyújtja. A rendszerben nem mozognak iratok, a szakhatóságok is a központi helyről, elektronikusan jutnak hozzá a tervekhez és így közlik véleményüket az építésügyi hatósággal. A másodfokú eljárás is elektronikus lesz.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.