Jövőre feltámasztanák a gyapjas mamutot

Jó állapotban őrződött meg a csontvelő a Jakutföldön, Batagaj közelében augusztusban előkerült mamutcombcsontban. A kutatásban részt vevő japán és orosz kutatók szerint így lehetségessé vált a tízezer éve kihalt ormányos klónozása.

A globális felmelegedésnek köszönhetően Jakutföldön olvadó félben van az örökké fagyott talaj, ahonnan több mamuttetem is előkerült. A korábbi leleteknél a fagy károsította a sejtmagokat, vagy ha jó állapotban is maradtak fenn a szövetek, a további szakszerűtlen tárolás tette tönkre a sejteket. A mostani esetben viszont úgy tűnik, hogy biológiailag aktív sejtmagokat nyerhetnek ki a fagyott csontvelőből – állapították meg a tudósok, amikor november 13-án szétfűrészelték a combcsontot. A Szaha Köztársasági Mamutmúzeum és a japán Kinki Egyetem kutatói 2012-ben indítják a gyapjas mamut feltámasztását célzó projektet. A csontvelőből nyert sejtek magjával helyettesítik az elefántpetesejt magját, ily módon az embrió a mamut génállományát hordozza majd. A petesejtet beültetik az elefánt méhébe, mivel a két faj rokonságban van. Iritani Akira professzor, a japán kutatócsoport vezetője szerint a fényképek alapján a csontvelő elég jó állapotban van ahhoz, hogy jó eséllyel próbálkozzanak a gyapjas mamut klónozásával. A japán kutatócsoport pedig megpróbál elefántpetesejteket biztosítani a kutatáshoz, noha a professzor véleménye szerint a feladat nem ígérkezik egyszerűnek.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.