Jövőre készülhet el az észak-alföldi regionális energetikai akcióterv

Az észak-alföldi régióban a megújuló energiaforrások használatának bővítését és az energiahatékonyság növelését célzó akcióterv készülhet el 2014-re – mondta el a regionális energiaügynökség igazgatója egy csütörtöki debreceni konferencián az MTI-nek.

Vámosi Gábor beszámolt arról is, hogy az ügynökség már elkészítette a regionális energia stratégiát, amely az Észak-Alföldön a napenergia, a biomassza és a geotermikus energia felhasználására épül. Szavai szerint a régióban hatalmas potenciál van ezekben a megújuló energiaforrásokban, de kihasználtságuk még mindig alacsony. Bár az akcióterv még kidolgozás alatt van, a konkrét ajánlások között megemlítette közösségi fűtőerőművek létrehozását, a termálvíz távfűtésben való felhasználását és a közintézmények napelemmel való felszerelését.

A csütörtöki Regions4GreenGrowth című projekt konferenciáján mintegy 90 külföldi és hazai szakember vitatja meg a régiós energetikai fejlesztési lehetőségeket. Vámosi Gábor elmondta: a külföldi nonprofit szervezetektől és vállalatoktól érkező javaslatok között a legfontosabb egy zöldenergetikai pályázati rendszer kialakítása és a magántőke bevonása a fejlesztésekbe. A régió kiemelt értéke, hogy Magyarországon csak itt működik energiaügynökség – fűzte hozzá. A múlt év elején indult és 2014 év végén záruló nemzetközi projekt során a partnerek szakértői tanulmányutakat bonyolítanak egymás régióiba és közösen értékelik ki a lehetőségeket vagy hiányosságokat, majd egy záró jelentésben összegzik a tapasztalatokat. A programra a 10 ország 15 partnerintézménye 1,8 millió euró uniós forrást nyert, ebből a magyar fél – az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség – 130 ezer eurót használhat fel – közölte Mátrai Melinda projektmenedzser.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.