Juhász Árpád, a geológus, az ismeretterjesztő és a tévés

Tudósként, geológusként és ismeretterjesztőként rendkívül sokat tett, hogy alaposabban és összefüggéseiben megértsük a körülöttünk lévő világot.

A nyolcvan éves Juhász Árpád munkássága rengeteg könyvet, folyóiratokban megjelent publikációt, és számos ismeretterjesztő tévéműsort fémjelez. Kísérletet sem tudunk rá tenni, hogy mindenről beszámoljunk, ezért csupán egy aprócska ízelítőt olvashatnak egy összetett és tartalmas életútról.

Ki hinné, hogy egykor a zenei pálya és a természettudomány között kellett döntenie a Kóborló Farkasnak becézett geológusnak, aki a Magyar Tudományos Akadémia Ismeretterjesztési Bizottságának is a tagja?

Érettségi környékén kezdte érdekelni a Naprendszer, akkoriban nem voltak műholdak, keveset lehetett tudni erről a területről, és Juhász Árpád elmondása szerint éppen ezért a fantáziát még jobban megmozgatta. Az egyházi iskola növendékének később érdekes találkozást jelentett Darwin munkássága. Juhász Árpád az egyetem elvégzése után a Természettudományi Múzeumba került, ahol hamar felfigyeltek rá, hogy szeret beszélni, így csöppent 23 évesen a rádiózás világába. Ebben a körben ismerkedett meg Rockenbauer Pállal, aki révén belekóstolt 1960-ban a televíziózásba is, és ez volt az első lépés tévés karrierjében. A geológus arra a legbüszkébb, hogy a tudomány területén, ha meggyőződött már valamiről, azt sosem hagyta a politika által befolyásolni.

Sosem szólt bele a politika abba, hogy ki legyen a televíziós műsorokban a vendége, vagy hogy bizonyos témáról ne beszéljen. Hozzátette, hogy ebben valószínűleg szerencséje is volt, és hogy a rendszerváltás előtt a természettudomány nem számított olyan ágnak, amit kontroll alatt kellett volna tartani, szemben az irodalommal. A pályája során a hullámvölgyek nagyjából kiegyenlítették egymást, ilyen volt az a szakmai csalódása, amikor idejekorán nyugdíjazták a köztévéből. Legfájóbb pontja, hogy saját barátja révén kényszerült elhagyni a televíziót. Viszont nyugdíjazásának évében, az 1997-ben indult TV2 kereskedelmi csatorna szerkesztője lett.

De hogy minek vallja magát: tévésnek, geológusnak, vagy ismeretterjesztőnek? Mára lehetetlen szétválasztani a három tevékenységi kört, összeolvadtak. Az utóbbi 10-20 évben mint geológus is dolgozott, körülbelül 200 gleccseren járt, erről tanulmányokat és könyvet írt. Meggyőződése, hogy a gleccserek a Föld legjobb hőmérői, mert nem az időjárás szeszélyeit tükrözik, hanem több évtized átlagos hőmérsékletét rögzítik. Ez alapján meggyőződése, hogy valóban van globális felmelegedés, ami legalább 150 éve, jelenleg is tart.

Nézzék meg július 8-án az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén, melynek vendége Juhász Árpád geológus, ismeretterjesztő és tévés lesz, akitől sok érdekességet tudhatnak meg a sokrétű életpályájának alakulásáról.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.