Kanosabb lesz a légy a riválisai láttán

A Drosophila subobscura gyümölcslégy hímjein egyfajta paranoia tör ki más hímek jelenlétében.

Sok faj nőstényei életük során több hímmel is párosodnak. Ennél fogva a hímeknek, hogy sikeresek legyenek a reprodukciós versenyben és biztosítsák az utódnemzést, különféle fortélyokhoz, kell folyamodniuk. Az alkalmazkodás lehet fizikai, megnövelve a spermiumok számát, de lehet viselkedésbeli, amikor a hím ötödével meghosszabbítja a párosodás időtartamát. A Drosophila subobscura nőstényei viszont életük során egyetlen hímmel párosodnak. Így a hímeknek látszólag nem kell tartaniuk a vetélytársaktól, ám a valóságban a dolgok egészen másként állnak. Mint a Liverpooli Egyetem kutatói kiderítették, valóságos őrület tör ki a gyümölcslegyek hímjein, ha előzőleg más hímekkel találkoztak, és a párosodás időtartamát 93 százalékkal növelik, vagyis csaknem megduplázzák.

 
A kutatók szerint a paranoiás viselkedés egyik lehetséges magyarázata, hogy a fajra jellemző monogámia ellenére a nőstények időnként egynél több hímmel párosodhatnak. A hímek a megcsalatás veszélyére megváltozott viselkedéssel reagálnak. A másik lehetséges magyarázat, hogy egy versenytárs felbukkanása félelemmel tölti el a hímet, amely attól retteg, hogy esetleg többé nem lesz módja a párosodásra és utódnemzésre, ezért a nőstényt egész hátralevő életére el szeretné látni spermiumokkal.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.