Katalónia enyhítenek a vízkorlátozásokon

Katalónia enyhít a tartós szárazság miatt három hónapja bevezetett vízkorlátozáson – közölte a tartományi kormány szóvivője kedden Barcelonában.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

“Az aszály nem ért véget” – jelentette ki Patrícia Plaja, hangsúlyozva, hogy az elmúlt időszak esőzései mégis lehetővé teszik a korlátozó intézkedések mérséklését, részleges feloldását. Mint mondta, a Barcelona és Girona városában, valamint a vonzáskörzetükben található 200 településen élő, mintegy hatmillió ember ivóvízellátásáért felelős tározórendszer kapacitása elérte a 25 százalékot. A vészhelyzeti intézkedések februári bevezetésekor 16 százalék alá csökkent a víztartalék. Az előrejelzések alapján további esőzésre és így a növekedés folytatására számítanak a hét hátralévő részében is – tette hozzá.

A szóvivő kifejtette: az enyhítéssel az eddigi, személyenként napi 200 literről 230-ra nő a hálózatban a települési tartályba belépő víz összmennyisége. A mezőgazdaságban 80 százalékról 40-ra, az állattenyésztésben 50 százalékról 30 százalékra, az iparban 25 százalékról 15 százalékra csökken a korlátozás mértéke. Továbbra is tilos marad a szökőkutak, mesterséges tavak feltöltése, az öntözés, az utcák vizes tisztítása, az otthoni autómosás, az üres medencék megöltése. Engedélyezik viszont a vízforgató rendszerrel ellátott medencék utántöltését. Katalóniában az elmúlt három évben a szokásos átlagnál és a szükségesnél is jóval kevesebb eső hullott a térségben. Ennek következtében 200 éve nem tapasztalt szárazság alakult ki – nyilatkozott Javier Martín Vide, a barcelonai egyetem földrajz tanszékének munkatársa a spanyol közszolgálati televíziónak (TVE). A helyzet hosszú távú megoldása érdekében a tartományi kormány az őszre vízen úszó sótalanító rendszert helyez üzembe Barcelonában, valamint 12 mobil sótalanítót telepít a Costa Braván, Alt Empordá járásban, így ellátva 13 környező települést elegendő ivóvízzel.

Ajánlott tartalom

10-ből 6 autót kitiltanának Budapest útjairól

Ne az ötletelés, hanem a szakmai szempontok vezéreljék a fővárosi vezetést a döntéshozatalban, és vegyék figyelembe az autósok érdekeit is - kéri a Magyar Autóklub (MAK) arra reagálva, hogy Ámon Ada, a főváros klíma- és környezetügyi főosztályvezetője egy podcast műsorban azt mondta, minden tíz évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból.