Rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak azon, hogy a földrengés után ismét helyreállítsák a fukisimai atomerőmű áramellátását.

Keményen dolgoznak a reaktor áramellátásának helyreállításán

Rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak azon, hogy a földrengés után ismét helyreállítsák a fukisimai atomerőmű áramellátását.

Az erőművet üzemeltető Tepco közlése szerint az erősáramú vezetékek kijavításával először az erőmű közelében igyekeznek helyreállítani az áramellátást. Ezután egy kiegészítő vezetékkel tudnák elindítani az 1-es és a 2-es blokk hűtőrendszerét. Az atomerőmű területén egy kevéssé sugárzásveszélyes helyen egy generátort is felállítanak. A reaktorokat  jelenleg csakúgy tudják hűteni, hogy helikopterekről és vízágyúkból locsolnak vizet a blokkokra.

Amerikai légitámogatás Japánnak
Az Egyesült Államok már elküldte Japánnak azokat a légi felvételeket, amelyeket egy felderítő gépe készített a sérült atomerőműről. A légi felvételek segíthetnek a katasztrófa felszámolásában. A felderítőgép nagy magasságból készített képei a 2010-es haiti földrengés után is hasznos segítséget jelentettek, közölte az amerikai légierő.

Tízezer embernél vizsgálták a sugárdózist
Fukusima prefektúrában eddig 10 ezer embernél vizsgálták meg a sugárdózist, jelentette az NHK japán tévéadó. Néhány embernek le kellett mosni a cipőjét és a ruházatát, de senkit nem kellett elkülöníteni a sugárzás veszélyes szintje miatt.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.