Két új hulladéklerakó kezdte meg működését Szabolcsban

Január első napjaiban megkezdte működését a 35 millió euró, azaz mintegy 9,5 milliárd forintos költségből megépült kisvárdai és nagyecsedi hulladéklerakó – jelentette be Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke csütörtökön Nyíregyházán.

A mintegy 34 milliárd forintos északkelet-magyarországi környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási nagyprojekt első üteme több mint 200 települést és közel 600 ezer embert érint és, az országban az elsők közt teremtette meg a modern hulladékgazdálkodás és a szelektív hulladékgyűjtés alapjait – mondta a térségi helyhatóság elnöke. Az egyelőre próbaüzemben működő regionális depóniák összesen 330 ezer köbméter hulladék befogadására alkalmasak, s megfelelnek az uniós és hazai környezetvédelmi jogszabályoknak.    Kósa Tímea, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy  a modern lerakók azt a hat korábbi szabolcsi hulladéktelepet váltották ki, melyek csak december 31-ig rendelkeztek meghosszabbított, ideiglenes működési engedéllyel.

A 229 szabolcsi és a 11 borsodi települési önkormányzat által alakított megyei szilárdhulladék-gazdálkodási társulás 2004-ben nyújtott be pályázatot egy korszerű hulladékkezelési program megvalósítására.   A költségek átcsoportosításából, a kivitelezésben, valamint a visszaigényelhetővé vált általános forgalmi adóból 8,5 millió eurós megtakarítást sikerült elérni, ennek köszönhetően a most átadott lerakók mellett egy-egy komposztáló telep is létesülhet. A tervek szerint a költségátcsoportosításból jut majd többek közt az új nyíregyházi depónia megvalósulására, valamint 14 darab hulladékgyűjtő jármű beszerzésére.   A tavaly bezárt lerakók rekultivációjára is pályázott a társulás Brüsszelnél. Várhatóan az év közepéig készül el minden társult település régi lerakójának rekultivációs terve, ezt követően kezdődhet el a körülbelül 9-10 milliárd forintba kerülő beruházás.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.