Kétoldalú napelemes technológiát kap a Bermuda-háromszög egyik épülete

Hamarosan nem elnyel, hanem termel, méghozzá napenergiából tiszta energiát a misztikum övezte terület névadó szigete.

Legalábbis ez valószínűsíthető abból a bejelentésből, miszerint Bermuda Nemzeti Múzeumának épületét, a legkorszerűbb napelemes technológiai megoldások egyikével látják el. Olyan paneleket szerelnek fel, amelyek mindkét oldala képes a napsugarak összegyűjtésére. Bermuda szigete brit tengerentúli terület, viszonylag nagy önállósággal. A híres-hírhedt Bermuda-háromszög északi csúcsát képezi, az alakzatot a Bermudáról Puerto Ricóig és Miamiig húzható vonal adja ki. A három csúcs közrefogta óceánrésszel kapcsolatban megannyi legenda és történet kering, noha – a rejtélyek iránt rajongók nagy bánatára – egyre valószínűbb, hogy semmi különleges, vagy szokatlan nincs ott. A napsütéses órák száma viszont elég magas ahhoz, hogy megérje a napelemek nagyarányú telepítése.

A villanyszámlától a kulturális örökség védelméig

A bermudai Nemzeti Múzeum elődje az 1974-től 2009-ig működő Tengerészeti Múzeum volt, a hajózás és Bermuda történetét mutatta be igen gazdag kiállítási anyaggal. 2013-tól kibővített feladatkörrel nyitották meg újra, azzal a céllal, hogy a helyi közösség identitását is erősítsék a tárlatokkal.

Hamarosan még többet költhetnek a kulturális örökség védelmére:  194 darab napelemet szerelnek fel a múzeum épületeire, amelyekkel az éves villanyszámla legalább 20 százalékkal csökken. A múzeum vezetése máris jelezte: a felszabaduló összeget a kiállítások fejlesztésére és a bermudai kulturális örökség megőrzésére fordítják majd. A panelek a legkorszerűbb technológiával készülnek, mindkét oldaluk képes a napsugarak gyűjtésére. A beruházástól sokat várnak: a napelemek élettartamát legalább 30 évre tervezik, az azokkal megtermelt 93 megawatt tiszta energia évi 43 tonna károsanyag-kibocsátástól szabadítja meg a klímát.

Lokális érték és közösségnevelés

A beruházás jelentősége a Bermudán élők számára néhány évtizedes távlatban mutatkozik majd meg igazán. A napelemek felszerelésének azonban a környezetbarátságon túl is van szerepe: a múzeum azt szeretné, hogy a szigeten élő iskolások a kulturális örökséggel együtt tanulnák meg, miért fontos a megújuló energiák hasznosítása, és természetesen azt is, hogyan működik a napelem. A beruházó társaságok és az intézmény vezetése is olyan, különleges és több értéket felmutató beruházásnak tartja a napelemek felszerelését, mely egyszerre hasznosítja a tiszta energiát, csökkenti a káros anyagok emisszióját, és oktató-szemléletformálói jelentőséggel bír a felnövekvő generációk számára, írja az origo.hu. 

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.