Kezelhetetlenné válhat a klímaváltozás az IEA szerint

Messze nem elégségesek az eddigi klímavédelmi vállalások a globális éghajlatváltozás megfékezéséhez a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint.

A szervezet új tanulmánya szerint a decemberi ENSZ-klímakonferencián meghatározott irányelvek alapján mostanáig kidolgozott programok elégtelenek ahhoz, hogy kezelhető maradjon a klímaváltozás.
A jelenlegi tendenciák alapján világszerte 3 Celsius fokkal emelkedhet a középhőmérséklet az iparosodás előttihez képest, pedig legföljebb 2 Celsius fokot lehet engedni, különben elszabadulnak a folyamatok, és a koppenhágai konferencia záródokumentumában is a 2 Celsius fokos határérték szerepel. “Elég rosszul áll a helyzet” – mondta Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza a The Wall Street Journal (WSJ) című lapban megjelent keddi interjúban.
Mostanáig 96 ország rögzítette a koppenhágai megállapodás alapján tett vállalásait. Ezek az országok együtt a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 80 százalékáért felelősek.

Koppenhágában nem sikerült kötelező jogi érvénnyel bíró megállapodást kötni. Legközelebb az ENSZ soron következő klímaértekezletén, a mexikói Cancúnban lesz erre alkalom. A tanácskozást az év végén tartják majd, és egy átfogó klímavédelmi egyezmény kidolgozására egyelőre csekély az esély – mondta Birol.
Ugyanakkor egyes szakértők szerint nem is biztos, hogy egy nemzetközi szerződés a leghatékonyabb fegyver a klímaváltozás elleni harcban, és sokkal inkább az energiahatékonyság növelésére, a környezetbarát iparágak fejlesztésére és a megújuló energiaforrások használatára kellene koncentrálni – írta a WSJ.

Felelős vezetők már jóval a cancúni konferencia előtt igyekeznek visszafogni a várakozásokat. Todd Stern, az amerikai elnök klímaügyi megbízottja például a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy nem kell kudarcnak tekinteni, ha a mexikói értekezlet jogilag kötelező érvényű klímavédelmi megállapodás nélkül ér véget – írta a gazdasági napilap.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.