K&H: a vállalatok 97 százaléka szerint szükséges a fenntartható energiaforrások használata

A magyarországi vállalatok 97 százaléka részben vagy teljesen egyetértett azzal, hogy a mostani gazdasági nehézségek miatt még inkább szükséges lesz a fenntartható, megújuló, alternatív energiaforrások használata – derül ki a K&H fenntarthatósági indexét megalapozó kutatásból, amelynek eredményeit pénteken juttatták el az MTI-nek.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A közlemény idézte Suba Leventét, a K&H fenntarthatósági vezetőjét, aki elmondta, hogy a vállalatok környezeti fenntarthatóság iránti attitűdje sokat javult, de a szándék és a tettek között egyelőre nagy a szakadék. Zöld energiát például jelenleg a vállalatoknak csupán fél százaléka vásárol, pedig ez az egyik legkézenfekvőbb tevőleges hozzájárulás a karbonlábnyom csökkentéséhez – ismertette a szakember. Rámutattak, hogy nem csupán a megújuló energiaforrások felhasználása csökkent a megkérdezett vállalatok körében, de lényegében minden olyan tevékenység mérséklődött, amely valamilyen formában a környezet megóvását célozza.

Példaként említették, hogy kevesebb figyelmet fordítottak az energiatakarékosságra, az ingatlanok hőszigetelésére, a veszélyes hulladékok kezelésére, környezettudatos termékek fejlesztésére, általában a környezetbarát tevékenységre. Egyedül a cégek papírfelhasználásánál mutatható ki folyamatos csökkenés, ami érzékelhetően enyhíti a környezetterhelést. A K&H 2022 tavasza óta közli a fenntarthatósági indexet. A negyedik féléves adatgyűjtés 2023. október 9. és 31. között történt. A K&H 360 olyan közepes és nagyvállalat fenntarthatóságért felelős képviselőjét kérdezte meg telefonon, amelyek éves árbevétele meghaladja a 300 millió forintot. A 48 kérdésből álló kérdéssorból öt alindexet hoztak létre, ezek súlyozott átlagából képezik a K&H fenntarthatósági indexet, amely ezúttal 39 pontot ért el. Ez az érték ugyan 1 pontos emelkedés az előző félévhez képest, de még mindig nem éri el az egy évvel ezelőtti 40 pontos szintet.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.