Kisütött a nap: 45 százalékos hozam szinte azonnal

Soha nem látott mértékben, 45 százalékkal emelkedett mindössze egyetlen nap alatt az elmúlt években igencsak mostohán kezelt, egykor szebb napokat is megélt First Solar árfolyama.

A hirtelen tűzijáték oka, hogy a napelemeket gyártó vállalat az elemzői várakozásokat lényegesen felülmúló bevételi és eredményvárakozásokat fogalmazott meg, miközben egy olyan akvizíciót is bejelentett, mellyel bővül a vállalat technológiai palettája a napelemgyártás területén. Ezzel új kapuk nyílhatnak meg a cég előtt, melynek nevét a megújuló támogatások csökkenése és az erősödő kínai verseny az utóbbi években igencsak megtépázták.
A napelemek gyártásában és komplex napenergetikai megoldások szállításában érdekelt First Solar tegnap igencsak meglepte az elemzőket egy New Yorkban tartott találkozón. A menedzsment idén 3,8-4 milliárd dolláros bevételt prognosztizál 90 százalékban már megkötött szerződésekre alapozva, melyhez részvényenként 4-4,5 dolláros nyereséget vizionálnak. Ha gyorsan rápillantunk az elemzők 3,1 milliárd dolláros bevételi és 3,51 dolláros EPS várakozására, talán azonnal érthetővé válik, hogy a részvény árfolyama miért is ugrott akkorát.
A piaci szereplők eddig nagyságrendileg 30 százalékkal kalkulálták alul a jelzett számokat, amiket persze egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen egy vállalat vezetésének prognózisai nagy általánosságban optimistának szoktak bizonyulni. Jelen esetben azonban a nagy pozitív meglepetés zömében már megkötött szerződéseken nyugszik, ami sikeresen oszlatta el a befektetők kételyeit. A várakozásokban mutatkozó nagy eltérés oka, hogy a társaság már az idei évben szert tesz egy 550 megawattos napenergia projekt megvalósításából származó bevételekre.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.