„Kizöldül” a vitorlázórepülő nemzeti bajnokság

A 21. század legnagyobb kihívásaira reagálva és korunk trendjeit követve idén az 56. Magyar Nemzeti Vitorlázórepülő Bajnokság a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével kerül megrendezésre.

A 2011. augusztus 6-a és 20-a között zajló bajnokságnak Őcsény ad otthont, ahol a szervezők (az Őcsényi Repülőklub és a SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft) jó példával járva elöl törekszenek arra, hogy a versenyzőket és látogatókat környezettudatos hozzáállásra ösztönözzék.  A környezetünkre való odafigyelés, a tudatos magatartás elsősorban mindössze szemléletváltás kérdése. Ám miért pont egy vitorlázórepülő verseny legyen „zöld” rendezvény?  Elsőként azért, mert a vitorlázórepülés egyébként is egy természetközeli sport. Hányan mondhatják el magukról a vitorlázórepülőkön kívül, hogy a természettel teljes összhangban, gólyákkal, sasokkal a jobbjukon suhantak már a szél szárnyán? Vagy, hogy több száz kilométert képesek nagy sebességgel megtenni kizárólag a Nap energiáját hasznosítva? Környezetvédelmi szempontból hangsúlyosabb azonban, hogy egy vitorlázórepülő-versenyen nem maga a repülés, a versenyzés, hanem a gépek kiszolgálása, a versenyzők és látogatók általános szükségleteinek ellátása, illetve a kempingezés jelentik a környezetterhelés fő forrásait. A szervezők célja, hogy a Szekszárdtól 10 km-re meghirdetett verseny teljesen környezetbarát módon kerüljön lebonyolításra azokon a területeken, ahol ez minimális költségráfordítással megoldható. A környezetbarát működés fő elemei a következőek:

 

 
– anyaghasználat csökkentése (papírfelhasználás minimalizálása, elektronikus dokumentumok használata);
– szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása;
–  környezetbarát termékek használata (zöld beszerzési módszer);
 – a víz- és energiafelhasználás racionalizálása;

– a környezettudatos gondolkodásmód ismertetése, népszerűsítése és ösztönzése minden eszközzel a verseny folyamán.

 
A szerevezők bíznak benne, hogy ez a néhány, mindennapi életünk során is alkalmazható változtatás csak a kezdet, egy olyan innovatív irány, amely továbbfejleszthető, amelyben komoly távlatok rejlenek.  A rendezvényt a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft szakemberei varázsolják „zölddé”.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.

Egy hozzászólás

  1. Nagyon tetszik, hogy zöld arculatot adnak a szervezők a vitorlázó versenynek, ez önmagában hasznos a zöld ügynek. Amellett egy nagy átverés, hiszen ez egy energiaigényes sportág, hiszen egy bizonyos magasságba a gépnek valahogy fel kell jutnia. Nem beszélve a járulékos eneggiaigényekről. Szóval luxus sportág és kamu a környezetvédelmi duma.