Klímacsúcs – Brazília, Norvégia és Svédország élenjár a klímavédelemben

Brazília, Norvégia és Svédország jár élen a Germanwatch német szervezet elemzése szerint a klímavédelemben. Az ENSZ cancúni Klímaváltozási Konferenciája kapcsán ismertetett rangsorban Németország került az 57 államot magában foglaló lista negyedik helyére.

Brazília minden számításba vett pontban – az energiaszükségletben, az üvegházgáz-kibocsátásban, az emissziós trendben és a klímapolitikában – kiváló teljesítményt mutatott. A dél-amerikai országot különösen a 2012-ben esedékes Rio-plus-20 tanácskozás előkészületeivel összefüggő politikai intézkedései miatt méltatta a Germanwatch, amely a Climate Action Network Europe nevű szervezettel karöltve készítette az összeállítást.
A lista vége felé – a szén-dioxid-kibocsátást tekintve – Ausztrália, Kazahsztán és Szaúd-Arábia áll, de az utolsó tízben tanyázik az Egyesült Államok, Kína, Lengyelország és Kanada is.
A legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó Kína pluszpontokra tett szert a politikai intézkedések számbavételekor, mert az ázsiai óriás szándéka szerint tovább csökkentené az energiaintenzív szektorokból származó károsanyag-kibocsátást, és nagyobb mértékben szeretne a megújuló energiaforrásokra támaszkodni. Világszerte már most Kínában épül a megújuló energiaforrásokon alapuló létesítmények fele.
Az elemzés szerint egy országban sem sikerült a fejenkénti kibocsátási átlagot olyannyira csökkenteni, hogy a hőmérsékletemelkedés két Celsius-fok alatt maradjon. Ezért a klímavédelmi index első helye ezúttal is üresen maradt.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.