Kormányzati klímairodát hoznának létre az Egyesült Államokban

A vállalatok éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának információkkal való segítése mellett új klímabarát technológiák kidolgozása lesz a feladata az Egyesült Államokban felállítani tervezett kormányzati klímairodának.

A klímainformációs szolgálat a Kereskedelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) átszervezésével jönne létre – magyarázta Gary Locke kereskedelmi miniszter az új központ létrehozásának hétfői bejelentésén. A NOAA már eddig is szolgált éghajlatváltozással kapcsolatos információkkal, ám ezek elszórtak voltak, nem egy részlegtől származtak.

Az új, összevont szolgálat elsősorban a mezőgazdasággal, (megújuló) energetikával, halászattal, közlekedéssel, infrastruktúrafejlesztéssel, építőiparral, valamint járványmegelőzéssel és -kezeléssel foglalkozó vállalkozásoknak nyújtana információt – sorolta Gary Locke, aki szerint a központ felállítása nyomán új vállalkozások és munkahelyek is létrejöhetnek.
Jane Lubchenco, a NOAA igazgatója elmondása szerint a klímairoda többek között a várható tengerszint-emelkedésről, a parti erózióról, a termesztési időszakok meghosszabbodásáról és a várhatóan egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási eseményekről szolgálna információkkal.
Gary Locke reményei szerint az új szolgálat a 2011-es fiskális év elején megkezdheti működését.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.