Környezetbarát mosás olcsón

A környezettudatos mosáshoz környezetkímélő mosószer és egy olyan mosógép kell, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legkevesebb víz felhasználásával legyenek tiszták a ruhák. Bemutatjuk az alternatívákat.

Mennyit fogyaszt a mosógép?
Ez az első kérdés, amit felteszünk, amikor úgy döntünk, ezentúl környezettudatosan és költséghatékonyan fogunk mosni. Ha beruházunk egy új, energiatakarékosabb gépre, fontos tudni, hogy 2011. december 20 óta minden háztartási gépen újfajta energiacímke szerepel. A címkére három új kategória kerül: A+ , az A++ és az A+++, és minden címkén egységesen az éves energiafelhasználás jelenik meg. A mosógépek esetében a címke jelöli az éves energiafogyasztást és az éves vízfogyasztást kell jelölni, amit 220 mosási ciklussal számolnak, ezenkívül a kapacitásról, a centrifuga hatékonyságáról, a mosási ciklus és a centrifuga zajkibocsátásáról is tartalmaz információt. A mosógépek vagy szárítógépek használata akkor energiatakarékos, ha a megfelelő program fut és megfelelően használjuk a gépek kapacitását. Csak akkor mossunk 60 és 95°C-on, ha ez feltétlenül szükséges, normál szennyezettségű ruhák esetén válasszunk 40°C-os programot. Egy energiatakarékos gép nagyobb beruházást igényel, de hosszú távon megéri a befektetés, mert a víz- és a villanyszámla is kevesebb lesz.

Környezetbarát mosószerek
A vegyi mosóporok használatát több szempontból is érdemes csökkenteni, illetve teljesen elhagyni: adalékanyagaik és foszfáttartalmuk károsítják a környezetet, ezenkívül allergiás reakciókat okozhatnak. A foszfát szennyezi a talajt, és a természetes vizekbe kerülve megbontja a egyensúlyt: a megnövekedett tápanyagkínálat miatt a vízinövények és az algák elszaporodnak, ennek hatására nem jut elég oxigén a halaknak.  Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha bevásárláskor olyan mosószert, öblítőt és fehérítőt választunk, amely nem tartalmaz foszfátot, oldószert és a környezetre káros más anyagot. Az ilyen termékek gyártói odafigyelnek arra is, hogy csak tiszta vizet juttassanak vissza a környezetbe.

Mosódió
Az indiai mosódiófa termésének héja tartalmaz egy ún. szaponin nevű anyagot, amely habzik, mint a szappan, ha vízzel találkozik. Képes eltávolítani a szennyeződéseket a ruhából, allergizáló anyagokat nem tartalmaz, és kíméli a textíliákat. A mosódió ragacsos héjából (félbe vágva kapható) egy mosáshoz kb. 7-10 db-ot érdemes felhasználni. Pamutzsákban vagy pamutkendőben kell a mosógép dobjába helyezni, bár van, aki szerint egy zokni is megfelelő a célra. A lényeg, hogy a „zsák” száját jól kössük meg, mert a mosás közben kiszabaduló diók még hónapokig keringhetnek a gépben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.