Környezeti károkat okozó autóverseny szervezője ellen emeltek vádat Kecskeméten

Vádat emeltek gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás vétsége és más bűncselekmény miatt egy keceli férfi ellen, mert az általa szervezett off-road autóverseny tönkretette több, fokozottan védett madár élőhelyét, és elpusztult egy ikergidákkal vemhes őz is – tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Schmidt Gábor közleménye szerint a 44 éves keceli férfi egy sportegyesület képviselőjeként 2014 májusában egy off-road terepjáróautó-versenyt szervezett Kocsér és Tiszakécske körzetében, és a verseny érintett egy vadászterületnek minősülő, bekerítetlen lakiteleki ingatlant is. A vádlott az illetékes autósport-szövetségtől a verseny rendezéséhez meg is kapta a hozzájárulást, és azt Kocsér és Tiszakécske önkormányzata is engedélyezte. Az érintett lakiteleki ingatlan tulajdonosa szóban szintén hozzájárult a versenyhez. A vádlottnak azonban be kellett volna szereznie az illetékes vadásztársaság engedélyét is, mert az ingatlanon vadgazdálkodás folyt. Ilyen engedélyt azonban nem kapott volna, mert a lakiteleki földterület több védett, illetve fokozottan védett madárfaj fontos fészkelő- és élőhelye.

A verseny a talajon fészkelő madarak élőhelyében jelentős károkat okozott: az autók teljesen tönkretették a terület vegetációját, a madarak élőhelyét, a regenerálódás évekbe is telhet. A zaj megakadályozta a madarak költését, így jelentősen veszélyeztette az élővilágot. A verseny a szaporodási időszakban lévő őzek ellését is veszélyeztette, egy négykerekű terepmotor pedig elütött egy százezer forint értékű, ikergidákkal vemhes őzet, amely emiatt elpusztult.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.