Környezetszennyezési riport alkotói nyerték a Daniel Pearl-díjat

Több európai ország újságíróinak közös riportja nyerte el a nemzetközi tényfeltáró műfaj alkotóit elismerő Daniel Pearl-díjat.

A norvég rádió (NBC), a BBC, az angol The Guardian és a holland De Volkskrant munkatársai által készített sorozat “bátor riportban” leplezte le, miként próbálta eltussolni egy nagy hatalmú olajkereskedelmi cég 30 ezer nyugat-afrikai ember megmérgezését veszélyes hulladékkal.
Szintén díjat nyert Aram Roston, a The Nation című amerikai hetilap munkatársa. Riportjában azt mutatta be, miként fizette le a Pentagonnal szerződésben álló cég az afganisztáni tálibokat azért, hogy továbbítsák az amerikai csapatoknak szánt utánpótlást. A díjakat szombaton este adták át Genfben.
A tényfeltáró újságírásért járó elismerés a 2002-ben Pakisztánban megölt amerikai újságíró, Daniel Pearl nevét viseli, aki a The Wall Street Journal munkatársa volt.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.