Környezettudatos verseny elítélteknek

Érdekes feladatot kaptak a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben fogvatartottak.

A környezetük jelenleg elég egyhangú, így a környezettudatosság jegyében PET-palackokból kellett szobrokat és használati tárgyakat készíteniük. Hogy legyen valami tétje is a dolognak, a büntetés-végrehajtási intézet versenyt hirdetett a témában a fogvatartottak között. Az elítéltek viszonylag szabad kezet kaptak, hiszen a mű tárgya és formája szabadon választható volt, és azt sem szabták meg, hogy egy munkán hányan dolgoznak. Kikötés mindössze annyi volt, hogy az alkotás háromszor-három méternél nem lehetett nagyobb és az összeillesztéséhez csak szigetelőszalagot használhattak.

 
A verseny ötletét az adta, hogy az elítéltek által használt közösségi szobákat a jövőben újrahasznosított bútorokkal szeretnék berendezni. A versenyre a legegyszerűbb alkotások (szék, asztal, ágy, állólámpa) mellett, valóságos műalkotásnak tűnő szobrok is készültek. A győztesek egy közel két méter magas malom – melyet két hónap alatt készítettek el -, valamint egy teljesen élethű kerékpár lettek. Ezen kívül akadt életnagyságú velocipéd is PET-palack „gazdával”. Ennek készítői még arra is figyelmet fordítottak, hogy kupakból órát készítsenek a rabruhás műanyag emberkének. A versenyzőket ajándékcsomaggal és egy plusz látogatási alkalommal jutalmazták, míg a legjobb darab fődíja egy DVD-lejátszó volt.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.