Környezetvédelmi bizottsági nem a további kvótaeladásra

Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága keddi ülésén felszólította Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi minisztert, hogy a közeli kormányváltásig már ne történjen kvótaértékesítés.

Az erről szóló határozatot a Szabó Imre által összehívott rendkívüli bizottsági ülésen hozták meg, amelyre azonban a miniszter maga helyett végül Molnár Józsefet, a tárca kabinetfőnökét küldte el. Molnár József tájékoztatta a bizottságot arról, hogy a tárca előrehaladott tárgyalásokat folytat 6 millió tonna hagyományos, AAU kvóta értékesítéséről egy ismert japán céggel, több mint 12 milliárd forint értékben.
Nagy Andor KDNP-s bizottsági elnök kezdeményezésére a bizottság 10-1 arányban – az ülésen résztvevő egyetlen szocialista képviselő igenlő voksa mellett – nem fogadta el Molnár József tájékoztatását, sőt határozatban szólította fel a tárcát arra, hogy a közelmúltbeli kvótaértékesítési botrányra és a közeli választásokra való tekintettel a kormányváltásig ne értékesítsen több kvótát.

A tárcánál az MTI kérdésére azt közölték, hogy a miniszter az ügyletről a bizottsági vélemény ismeretében hozza majd meg döntését.
Molnár József tájékoztatójában hangsúlyozta: a magyar AAU-kvóták iránti igény azt jelzi, hogy a piaci szereplők nem vesztették el bizalmukat Magyarország iránt. “Ha azonban most leállunk az értékesítéssel, a kereskedők továbbállnak egy közeli országba” – mondta.
A zöldtárca kabinetfőnöke azt is kiemelte: az előkészítés alatt álló kvótaeladás várhatóan 12 milliárd forintot meghaladó bevételét egészen biztosan már csak a következő kormány használhatná fel. Rámutatott arra is: az érdeklődő japán Camco International Ltd. egy nemzetközileg elismert kvótakereskedelmi vállalat.
A bizottság egyetlen jelenlévő MSZP-s tagja, Orosz Sándor alelnök vitatta Nagy Andor érvelését, úgy vélte ugyanis, hogy a kvótaértékesítés és a bevételek felhasználása “független a kormány színétől”, így nem kellene, hogy a közelgő választások befolyásolják az ügyletet.
Nagy Andor a korábbi ellentmondásos CER-értékesítésről is kérdezte Molnár Józsefet. Többek között arra volt kíváncsi, miért egy néhány hónapja bejegyzett céget bízott meg a tárca az értékesítéssel, továbbá, hogy mennyi volt a magyar cég jutaléka.

Molnár József elmondta: jutalék sem a CER, sem a mostani AAU értékesítés kapcsán nincs kikötve. A szerződő cég saját nevében vásárolja meg a kvótákat abban a reményben, hogy drágábban tudja majd továbbadni – magyarázta.
A HEP (Hungarian Energy Power Kft.) nevű magyar kvótakereskedelmi cég kiválasztásáról Molnár József elmondta: a tárcához három komoly ajánlat érkezett: egy japán, egy skandináv, valamint a magyar cég ajánlata, utóbbi azonban tonnánként 1 euróval többet ajánlott a másik kettőnél. Azt sem találták kifogásolhatónak, hogy csak előző év decemberében alakult meg a magyar cég, “hiszen egy tudásalapú cégnél, amilyen egy kereskedő cég is, az alapítás événél fontosabb az ott dolgozók szakértelme, tapasztalata, ez pedig megvolt” – magyarázta a kabinetfőnök.
A bizottsági ülésen felszólalt Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is, aki elmondta: vizsgálatot kezdtek a 2008 utáni kvótaeladásokról és a kvótabevételek felhasználásáról. Mint mondta, kérdéseikre nem, illetve részlegesen válaszoltak csak a tárcák, ezért utóvizsgálatot rendelt el.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.