Környezetvédelmi díjat kapnak a zöld üzleti megoldásokat alkalmazó európai vállalatok

Kihirdették az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjának 2016-2017. évi nyerteseit az észtországi Tallinnban, a díjat azoknak a vállalkozásoknak ítélik oda, amelyek sikeresen ötvözik a versenyképességet és a környezetvédelmi szempontokat – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság a díjjal azokat az uniós vagy a tagjelölt országok valamelyikében működő vállalkozásokat jutalmazza, amelyek élen járnak az ökoinnovációs módszerek alkalmazása és az ökoinnovációs termékek előállítása terén. A díjért 21 országból összesen 148 vállalkozás szállt versenybe, a hat nyertest 24 döntős közül választották ki. A nyertesek között induló mikrovállalkozások és világmárkákat gyártó cégek is vannak.
A vállalatirányítás (mikro- és kisvállalkozás) kategóriában a magyarországi, Somogy megyei Katica Tanya fenntartható élményközpont nyert. A közlemény idézi Karmenu Vellat, az Európai Bizottság környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős biztosát, aki szerint a díjért versenybe szálló cégek kulcsszerepet játszanak Európában a körforgásos gazdaságra való átállásban. Ezek a vállalatok megmutatják, hogy a gazdasági életképesség, az innováció és a környezetvédelem jól megfér egymás mellett – közölte a biztos.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.