Környezetvédelmi díjat nyert James Hansen amerikai klímakutató

Elmúlt évtizedekben kifejtett klímavédelmi tevékenységéért 100 ezer dollárral (csaknem 20 millió forinttal) járó környezetvédelmi díjat nyert James Hansen amerikai klímakutató – jelentették be Oslóban szerdán.

A 69 éves tudós júniusban látogat el a norvég fővárosba, hogy átvegye a Sophie-díjat, amelyet 1997-ben alapított Jostein Gaarder norvég szerző, a Sofie világa: regény a filozófia történetéről című, 1991-ben – magyarul 1995-ben – megjelent népszerű regény írója.
James Hansen 1981 óta az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) Goddard Intézetének igazgatója. Már 1988-ban figyelmeztette az amerikai parlamentet a globális felmelegedés veszélyeire, leszögezve, hogy az éghajlatváltozásért elsősorban a fosszilis üzemanyagok elégetése a felelős.

A kutató a díj odaítélése kapcsán hangsúlyozta: az emberiség vészhelyzetben van, ennek ellenére a klímavédelemért sem az Egyesült Államok, sem más országok nem tesznek eleget.
Hansen kijelentette azt is, hogy a klímatudomány eredményeit megkérdőjelező, tavaly kezdődött “összehangolt kampány” ellenére tény, hogy az átlaghőmérséklet emelkedő trendet mutat. Azt nem fejtette ki, hogy szerinte kik állnak a kampány mögött.
Az amerikai tudós 2004 óta szólal fel gyakrabban a klímaváltozás veszélyeivel kapcsolatban, mivel saját elmondása szerint akkoriban arra a meggyőződésre jutott, hogy unokái nem bocsátanának meg neki, ha csöndben maradna. Elárulta azt is, hogy lányunokáját Gaarder könyve után nevezték el Sophie-nak.
A Sophie-díj korábbi díjazottai közé tartozik Hans Göran Persson volt svéd miniszterelnök és Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.