Nőtt a tengeri szelek átlagos sebessége és a hullámok átlagos magassága az elmúlt negyed évszázadban - mutatták ki kutatók műholdak és bóják segítségével végzett mérések alapján.

Kutatók szerint nőtt a tengeri szelek átlagos sebessége

Nőtt a tengeri szelek átlagos sebessége és a hullámok átlagos magassága az elmúlt negyed évszázadban – mutatták ki kutatók műholdak és bóják segítségével végzett mérések alapján.

A Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint az elmúlt 23 évben a világ óceánjain átlagosan évente 0,25 százalékkal erősödtek a szelek. A kutatók szerint különösen nagy volt az erősödés a már eleve szélsőséges szelek esetében, a hullámmagasságok növekedése ugyanakkor elmaradt a negyedszázalékos aránytól. Az ausztráliai Swinburne Műszaki Egyetemen dolgozó Ian Young vezette szerzőgárda hangsúlyozza: a szelek erősödése és a hullámok magasságának növekedése nem szükségszerűen a globális felmelegedésnek tudható be.
Mint Eugene S. Takle, az Iowai Állami Egyetem klímatudományi programjának vezetője ugyanakkor rámutatott, az erősebb szelek hatására nő a tengerek párolgása, fokozva a felmelegedés hasonló hatását, a levegő magasabb páratartalma pedig több csapadékhoz vezet.
Az iowai kutató – aki nem volt tagja a mostani kutatócsoportnak – kollégáival két évvel ezelőtt kimutatta, hogy a szárazföldi szelek sebessége csökkent az elmúlt időszakban.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.