Levendula illattal csalogatja Tihany a turistákat

Interaktív kiállítások, levendula-lepárló látványműhely és gyógynövényes bemutatóház várja a Tihanyba érkezőket.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közel 290 millió forintot nyert egy ökoturisztikai látogatóközpont létesítésére a Tihanyi-félszigeten. Interaktív kiállítóterekkel, látványos bemutatókkal élményszerű ismereteket nyújtanak a félsziget geológia múltjáról, természeti kincseiről, kultúrtörténeteiről és az egyedi itt honos levenduláról. A mai napi alapkőletétellel kezdetét veheti a nagyszabású turisztikai beruházás.
A Tihanyi-félsziget nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló természeti adottságú terület, itt létesült az ország első tájvédelmi körzete 1952-ben, amely ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A félsziget nyugati része 2003. július 1-je óta Európa Diplomával kitüntetett terület. A település fő turisztikai problémája, hogy bár sok látogató érkezik ide, csak rövid időt töltenek a félszigeten. Jelenleg nincsen olyan természetközeli központ, ahol változatos programmal találkozhatnak a kirándulók.

A Nemzeti Park ökoturisztikai központjának fejlesztésére 289 268 600 forint uniós támogatást nyert. A most induló beruházás célja a Levendula-Ház Látogatóközpont megépítése, amely a Bakony-Balaton Geopark keleti kapuja is egyben. Az új intézmény elsődleges feladata a Tihanyba érkező látogatóknak bemutatni a félsziget és a Balaton-felvidék természeti értékeit, felkelteni az érdeklődésüket további helyszínek iránt is.
A Levendula-Ház Látogatóközpont megépítésével mintegy 650m2 alapterületű akadálymentes épületegyüttest létesítenek, amelyet bátran nevezhetünk „természet a természetben” kivitelezésnek, hiszen a fűtés kizárólag talajhő és napenergia felhasználásával fog működni. Helyet kap az épületben egy iskolai osztály befogadására alkalmas, kiválóan felszerelt természetismereti foglalkoztató terem, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak. Megvalósításra kerül a nádast és élővilágát bemutató kilátó és a nádas feletti közlekedést lehetővé tevő pallósor, valamint árnyékos pihenőket, bemutató és foglalkoztató tereket is kialakítanak.

Szintén a projekt keretében berendeznek egy természeti értékeket bemutató tárlatot, amelynek mind három témája a Tihanyi-félszigethez kapcsolódik. Az első rész a félsziget kialakulását mutatja be ősföldrajzi rekonstrukcióval, terepasztallal és a helyi legendák felelevenítésével. A kiállítás második része a „Levendulaillat” nevet viseli, ahol bemutatják a növény itteni termesztésének hagyományait, valamint a levendulaolaj készítéséről és felhasználásáról is hasznos információkat kaphatnak a látogatók. Az utolsó helyszín „A kabócák földjén” című kiállítás, ahol videó felvételek segítségével gyönyörködhetnek a látogatók a félsziget sokszínű élővilágában. Ennek a programnak a különlegessége, hogy a látogatók maguk választhatják ki az előre összeállított információs videókból, hogy melyik érdekli őket a legjobban; a vízpart, a víz alatti élet, a nádas, vagy éppen a madarak világa.

leA kiállítás a szabadban is folytatódik, ahol a természetbarátok megismerkedhetnek a Belső-tó világával.
Az új épületen kívül a főapátság természeti környezetét is bevonják a látnivalók körébe. Ezt a célt szolgálja az arborétum rehabilitációja, illetve a levendula-lepárló látványműhely és a gyógynövényes bemutatóház is.
A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Program keretében a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint közreműködő szervezet segítségével valósulhat meg.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.