Madárvédő radarokat a kaliforniai szélgenerátorokra!

Több nagy kaliforniai szélpark operátorai fontolóra vették, hogy különleges radarokkal és telemetrikus rendszerekkel szerelik fel azokat a szélturbinákat, amelyek a madarak kritikus migrációs útvonalain állnak. (Aiolus News)

E rendszerek, amelyek már több európai országban beváltak, időben képesek azonosítani a madárrajokat ahhoz, hogy ideiglenesen leállítsák a szélkerekek forgását az összeütközéseket megelőzendő. A nagy nyugati parti államban különösen veszélyeztetettnek tekintenek egyes költöző énekesmadarakat, továbbá olyan védett madarakat, mint a kaliforniai kondor, vagy az aranysas. A Los Angeles Times értesülése szerint ilyen radarrendszer vásárlására készül például a város víz- és energiahivatala, amely ellen egy szélpark körüli aranysas-elhullás miatt szövetségi nyomozás is folyamatban van. E rendszerek azonban egyelőre igen drágák, egységenként 500 ezer dollárt is eléri az áruk.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.