Magosz: több mint 60 éve nem volt ekkora szárazság

A Magosz elnöke szerint akár 6-10 éves futamidejű hiteleket is kaphatnának a gazdák, ehhez azonban meg kellene egyezni Brüsszellel.

Az elmúlt évezred utolsó századának a közepén, 1949-ben volt utoljára ilyen aszályos idő, mint most, aztán 1952-ben volt egy ismétlés – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az M1 Ma reggel című műsorában. Tudomásul kell venni, hogy a klímaváltozás itt van, ezt tökéletesen érzékeljük, amikor a víz jön be az országba, meg kell tartani, a talajvízszintet egyensúlyban kell tartani, a tározókat fel kell tölteni, mert csak így tudunk életben maradni. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy utoljára az első Orbán-kormány nyújtott támogatást a vízgazdálkodás műkötetéséhez. Azóta semmi nem történt, lepusztult minden, tavaly indult el a közmunkaprogram keretében a csatornák, műtárgyak rendbetétele. Idén már végre fel tudjuk fogni a vizet, és 5,4 millió hektárból nem 80 ezer hektárt, hanem sokkal nagyobb területet fogunk öntözni, egyszerűbb lesz a vízkivétel, és rövidesen vélhetően állami tulajdonba kerül a csatornahálózat tulajdonlása és működtetése – sorolta Jakab István.

Beszélt arról is, hogy a kalászos gabonák tekintetében közel vagyunk az egymillió tonnás terméskieséshez, idén 3,7 , míg tavaly 4,4 millió tonna termett. Jut hazai felhasználásra és exportra is, de takarmánynak már kevesebb. A kukoricánál közel 50 százalékos a terméskiesés, a napraforgónál pedig igazán most jönnek majd a meglepetések. Mindez összességében meghaladja a 300 milliárd forint veszteséget. Ez nagyobb összeg, mint az uniós támogatások összesen – jegyezte meg a Magosz elnöke. A gazdák helyzetén a kormány úgy próbál javítani, hogy előrehozta számos támogatás kifizetését, és egyeztet az unióval további támogatásokról. Mint fogalmazott: itt 8-10 milliárd forint nem oldja meg a helyzetet, nagyságrendileg legalább 50-60 milliárd forintra lenne szükség, és akár 6-10 éves futamidejű hitelekkel is lehetne kezelni ezt a helyzetet – jegyezte meg Jakab István, aki szerint mindemellett szigorú támogatásra is szükség lenne, hogy csak az kapjon támogatást, ahol valóban nincs termés.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.