Magyar döntéshozókat fizethetett le egy osztrák energiavállalat

Nyomozást folytat az osztrák rendőrség a burgenlandi tartományi kezelésű energiavállalat (BEWAG) volt vezetői ellen feltételezett magyarországi kenőpénzekkel összefüggésben – írta a News című osztrák hetilap. A cikkben megnevezettek egyike az MTI megkeresésére cáfolta, hogy törvénytelenséget követett volna el.

A cikk a magazin csütörtöki számában jelenik meg, de a News már szerdán közölt belőle készleteket. A lap értesülése szerint a bécsi ügyészség nyomozást folytat a BEWAG tavaly novemberben, azonnali hatállyal felmentett elöljárói, Hans Lukits és Josef Münzenrieder ellen. A hetilap előtt ismertté vált akták szerint a BEWAG 1,2 millió eurót fizetett a Magyarországon bejegyzett Hochegger Kft.-nek, noha a két volt BEWAG-vezető tudta, hogy “magyar tisztségviselőknek és döntéshozóknak fizetendő kenőpénzről” van szó – állt a cikkben. Egy bécsi ügyvédi irodában tartott megbeszélés során állítólag Lukits az iroda egyik munkatársának a pénz rendeltetését firtató kérdésére azt válaszolta: “Ne tegye fel ezeket a kérdéseket, mi ezt egyáltalán nem akarjuk tudni. Túl veszélyes volna tudni róla”.
“Ez egyszerűen nem igaz. Ezek rosszindulatú állítások, összefüggésükből kiragadott dolgok” – mondta Hans Lukits az MTI érdeklődésére. Mint mondta, csak egy polgári jogi eljárásról tud, amelyet ő és Münzenrieder indítottak a BEWAG ellen szerződésük megszüntetésével kapcsolatban.

 
“Mi nem tárgyaltunk senkivel” – jelentette ki. Mint mondta, a cikk állításai a BEWAG bogyoszlói szélparkprojektjére vonatkoznak. Kijelentette, hogy a tárgyalásokat a magyar leányvállalat folytatta egy magyarországi partner bevonásával, amelynek a Hochegger Kft. is a tagja volt. Elmondása szerint a projektben a BEWAG partnere volt az EON Magyarország is. Mint mondta, ő és Münzenrieder csak engedélyezték a már megtárgyalt projektet. Kijelentette azt is: senki nem mondott neki olyat, hogy kenőpénzről van szó. Hozzátette, hogy őt és Münzenriedert sem a News, sem “egyetlen ügyész” nem kereste meg eddig az ügyben. Nehezményezte, hogy – mint fogalmazott – “Ausztriában szokás először a médiához fordulni, és nem az érintetteket értesíteni”.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.