Magyar mentőcsapat indul Japánba

Mentőcsapatot küld Japán földrengés sújtotta térségébe az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), mondta Dobson Tibor hivatalvezető.

A távol-keleti országba nyolc műszaki mentő és egy szakértő tiszt utazik, akik földrengés utáni városi kutatási és mentési feladatokra vannak felkészítve. Japán az unió polgári védelmi szervezetétől – amelyet Magyarország elnököl 2011 első félévében – hivatalosan kért segítséget. A csapat várhatóan még pénteken elindulhat a természeti katasztrófa helyszínére.

Radioaktív gőz kiengedésével csökkenthetik a nyomást
A fukusimai atomerőművet működtető japán áramszolgáltató, a Tokyo Electric Power közlése szerint növekszik a nyomás a reaktorban, és a radioaktivitás szintje a turbinának helyet adó épületben. A távérzékelők szerint a nyomás másfélszeresére nőtt a reaktor tartályában. Lehet, hogy a nyomás csökkentéséhez gyengén radioaktív gőzt kell kiereszteni, de az ország nukleáris biztonsági ügynöksége szerint ennek nem lesz káros hatása a környezetre vagy az egészségre.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.