Már a vikingek is újrahasznosították a fémet

A viking harcosok már úgy ezer évvel ezelőtt újrahasznosított fémből készült fegyverrel csatáztak – derült ki brit történészek kutatásai során.

Egy tízéves régészeti program keretében a York környékén zajlott csaták helyszínének feltárásán dolgozó kutatók több mint ezer vasdarabot: nyílhegyet, fejszefejet találtak. A vizsgálat bizonyította, hogy az 1066-ban lezajlott csatában újra felhasznált fémből készített fegyvereket forgattak a harcosok.
“Úgy is mondhatnánk, ez volt York első újrahasznosító központja” – fogalmazott Chas Jones történész, a kutatás vezetője.
A harci eszközök összetevőit a York Egyetem régészeti tanszékén fluoreszkáló röntgensugárzással vizsgálták meg. Az eredmények arra mutattak, hogy a vikingek korábbi győzelmeik után összegyűjtötték az elhagyott csatamezőről a fegyverek fémrészeit, és újra fegyvert kovácsoltak belőlük.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.