Medvére engedély nélkül

Az Omszki területen túl sok a medve, a hatóságok pedig nem tudják kordában tartani a populációt, ezért most úgy rendelkeztek, hogy veszély esetén le lehet lőni az állatokat az egyébként szükséges külön engedély nélkül is.

Amennyiben a medve veszélyt jelent az emberekre vagy a háziállatokra, le lehet lőni – közölte Alekszandr Adam, az illetékes környezetvédelmi osztály vezetője. Az incidenst akkor is jelenteni kell, ha nem sikerül leteríteni az állatot, ha pedig lelövik, azt is jelenteni kell, utólag kiállítják az engedélyt, és a vadász mintegy 30 ezer forintnak megfelelő összeget kap. Adam elmondása szerint korábban túl sok volt a farkas is a területen, de a farkasok szaporodását sikerült megfékezni. Idén eddig 539 engedélyt adtak ki medvevadászatra, de a populáció szabályozásához legalább mintegy 1300 állatot kellene kilőni. A medvék csak idén 17 lakott településen “huligánkodtak”. Jelenleg közel 9 ezer példányt tartanak számon, miközben a terület legfeljebb 4500-5000 állatot bírna el. Az állomány idén mintegy 8 százalékkal haladja meg a tavalyit, és évi 5-10 százalékkal gyarapodik. A létszám növekedése azzal függ össze, hogy nehézségeket okoz az állatok kilövése, továbbá azzal, hogy az ezredforduló táján igen jelentős volt a migráció a Krasznojarszki területről, ahol akkor különösen súlyos erdőtüzek pusztítottak.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.