Még az Alcatraz is zöld útra tér

Évente kb. 1,5 millió ember használja a komphajókat, melyekkel el lehet jutni az Alcatrazba. Ez óriási szám, és emellett nem árt az elhasznált üzemanyag mennyiségére sem gondolni.

A szél és a nap az, melyet hamarosan felhasználnak azok a hibrid komphajók, melyek a turistákat szállítják a legendás egykori börtönszigetre. A Nemzeti Park Szolgálat összeállt a Hornblower Cruises-zal, és egy tíz éves, több millió dolláros szerződés keretein belül alkotják meg ezeket a zöld kompokat.

A nap-és szélenergia használata nulla kibocsátáshoz vezet végig a rakparton. A számítások szerint a kompok lényegesen jobb eredményeket produkálnak majd, ugyanis fele annyira szennyezik a levegőt, mint az előző hajók.
Az első ilyen komp már megépült, a másodikat pedig 2-3 éven belül készítik el.

A hajók nagy léptekkel haladnak a környezettudatosság felé vezető úton. A Canal Boats, Inc. elindított egy biodízel/elektromos hibrid kompot, melyet Clay Shaw-nak nevezett el.
Ezeket a kompokat egy 100 kilowattos John Deere biodízel Genset 6068 TFM működteti, mely 80:20 arányban dízel üzemanyagot és növényi olajat használ.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.