Megéri megmenteni az amazóniai esőerdőt?

A Science magazinban nemrégiben jelent meg az új kutatás, melyben olvasható az a becslés, miszerint 18 milliárd dollárba kerülne az Amazonas esőerdejének megmentése.

Ha a káros erdőirtás nem fejeződik be sürgősen, nem lesz elég fa a térségben, ami el tudná nyelni a kibocsátott szén-dioxidot – így a felmelegedés is elkerülhetetlen lesz.

Egy olyan világban, ahol a bankok és a magántulajdonban lévő cégek kaptak majd’ 1 billió dollár „mentőkötelet”, „nincs pénz” a természetvédelemre…?

A tanulmány néhány brazil és amerikai környezetvédelmi kutatási szervezet és egyetem együttműködésének gyümölcse. Úgy véli, Brazília legutóbbi erőfeszítései megkönnyítik a problémát, nevezetesen azt, hogy a kormánynak sikerült elnyomni az illegális fakitermelést, és az olyan marhahús eladását, melyet a leigázott területeken termelnek. Valójában a szigorítás olyan sikeres volt, hogy az erdőirtás mértéke 2005-ben 64 %-kal csökkent.

Daniel Nepstad, a Woods Hole Kutató Központ munkatársa, a tanulmány egyik szerzője elmondta: „A piaci erők és a brazil politikusok előtt együttesen egy olyan példátlan lehetőség áll,  mellyel a még meglévő erdők 80 %-ka megmenthető lenne.”

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy 2010 és 2020 között 18 milliárd dollárt kellene az esőerdők megmentésére áldozni. A pénzt arra használnák, hogy támogatást és ösztönzést teremtsenek azoknak az embereknek, akik az erdőben élnek, és nap mint nap szembesülnek az illegális fakitermeléssel – ez számukra a túlélés eszköze.  A pénzből jutna a törvénytisztelő farmerek és mezőgazdasági termelők jutalmazására, valamint a rend fenntartására ebben a régióban.

Ha a tanulmány elemzése helyes, és a 18 milliárdos kisegítés valóban a megoldást jelentené … megérné megmenteni az esőerdőt? Tényleg, mikor volt az utolsó alkalom, hogy az AIG vagy a JP Morgan [globális pénzügyi szolgáltató csoportok – a szerk.] előállította volna a Föld oxigénszükségletének 20 %-át?

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.