Meghibásodás egy cseh atomerőműben

Pénteken leállították a dukovany atomerőmű egyik energiablokkját, erősítették meg hivatalosan is cseh források.

 A négyes reaktorban meghibásodott a szellőzőberendezés egyik, két és fél centiméteres vastagságú elvezető csöve, ismerte el Petr Spilka, a létesítmény szóvivője. A szakemberek egyelőre nem tudták megmondani, mennyi időt vesz igénybe a javítás. Az előző héten tervezett leállást hajtottak végre a Dukovany kettes blokkjában, itt a fűtőanyag cseréjére kerül sor, előreláthatólag három héten keresztül. Spilka szavai szerint a létesítmény másik két blokkja általános üzemmódban működik. Csehországban két atomerőmű van, a dukovanyt és a temelinit is szovjet tervek alapján építették. A cseh miniszterelnök a múlt héten jelentette ki: nem lát okot arra, hogy az ország felülvizsgálja az atomenergiával kapcsolatos álláspontját, így a temelíni erőmű bővítését sem gondolják újra.

 
Petr Necas keddi bécsi bemutatkozó látogatása előtt nyilatkozott erről a Der Standard című osztrák napilapnak. A kormányfő jelezte, az atomenergia használatát hagyományosan ellenző Ausztriában folytatott tárgyalásai során is hangot fog adni ennek a nézetének. Mindkét cseh atomerőmű, a temelíni és a dukovany is Európa egyik legbiztonságosabb alapzatán, a cseh masszívumon épült, a tervezett új reaktorok pedig modernebb technológiát képviselnek, mint a fukusimaiak, hangsúlyozta Necas.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.