Megjelent az első két kiírás a termékdíj-köteles hulladékok gyűjtésére

Megkezdte a termékdíj-köteles anyagokból keletkezett hulladékok gyűjtéséről és hasznosításáról szóló közbeszerzési eljárások meghirdetését az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A hulladék akkumulátorok kezelésére a múlt hét óta, a gumiabroncsok gyűjtésére, hasznosítására pedig csütörtöktől pályázhatnak a cégek – jelentette be Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője csütörtökön Budapesten.

A már megjelent két kiírás esetén várhatóan május végére kiválasztják a nyerteseket, és júniusban megkötik a szerződéseket – tette hozzá. A tervek szerint még áprilisban megjelenik a másik két kiírás, az elektromos-elektronikai berendezések, illetve a csomagoló anyagok gyűjtésére és hasznosítására. Ezekben várhatóan júniusban hirdetnek eredményt, és a nyertesek júliusban kezdhetik meg a munkát. A termékdíj-köteles termékekből keletkezett hulladékok gyűjtésére, kezelésére és hasznosítására a szolgáltatókat ettől az évtől kezdve közbeszerzési pályázatok választja ki a tavaly szeptember óta működő, 100 százalékban állami tulajdonban lévő hulladékgazdálkodási ügynökség. A közbeszerzési pályázatok idei keretösszege mintegy 13 milliárd forint – közölte az OHÜ ügyvezetője. A lakossági szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban Vámosi Oszkár elmondta, 109 hulladékgyűjtést végző közszolgáltatóval kötöttek szerződést. A megállapodások hozzájárulnak ahhoz, hogy a közszolgáltatók folyamatosan végezhessék a lakosságtól közvetlenül származó szelektív hulladékok gyűjtését és hasznosítóba szállítását. Erre az állam idén összesen mintegy 2,5 milliárd forint támogatási keretet biztosít.

Csaknem húsz 10 ezer főnél több lakosú város van, ahol még nem indították el a szelektív hulladékgyűjtést. Ezeket a városokat megkeresik, hogy kapcsolódjanak be a szelektív gyűjtésbe, közölte az ügyvezető. Hozzátette: Magyarországon 8-8,5 millió ember érheti el ezt a szolgáltatást, de csak 1 millió vesz részt ténylegesen a szelektív gyűjtésben. A lakossági szelektív hulladékok – meghatározóan a papír, a műanyag, a fém és az üveg – gyűjtésére és hasznosítására megkötött közszolgáltatói szerződésekhez nem kell külön közbeszerzési eljárásokat kiírni, mert azokat a helyi önkormányzatok megtették.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.