A támogatási rendszernek és a természeti adottságoknak hála sztárbefektetéssé vált a megújuló energiatermelés, de a fogyasztó tűrőképessége, a piac telítődése gátat vethet a fejlődésnek.

Megújuló energia helyzet Romániában

A támogatási rendszernek és a természeti adottságoknak hála sztárbefektetéssé vált a megújuló energiatermelés, de a fogyasztó tűrőképessége, a piac telítődése gátat vethet a fejlődésnek.

A megújuló energiatermelés már nem a jövő, hanem a jelen. Ma már arról beszélünk, hogy Németország 2050-ig napenergiával tudja fedezni az ország teljes energiafogyasztását. A kérdés pusztán az, hogy a sivatagokban megtermelt energiát hogy tudják eljuttatni azok számára, akik ezt hasznosítani akarják – hangzott el A megújuló piaci lehetőségek és támogatási megoldásaik címmel tartott konferencián, melyet az első kolozsvári Magyar-Román Üzleti Fórum keretében szerveztek november 16-án. A vezetékek kapacitásának a kérdése Románia esetében is felmerül, hiszen az országnak egy kiváló exportlehetőséget teremt a zöldenergia-ágazatban tapasztalható magas vállalkozó kedv. Régebb még csak egy idegen fogalom volt, mára az egyik sztár-szektor lett, de mitől lett ennyire népszerű az újrahasznosítható energia termelése az országban? A törvényi keretnek, vagy természeti adottságoknak köszönhető? Egyáltalán van-e még piaci rés, és meddig tarthat az ágazat szárnyalása?

Zöldbizonylat for dummies
Ahhoz, hogy megértsük, milyen kockázatai és milyen garantált előnyei vannak a megújuló energia szektorba történő befektetésnek, fontos a támogatási rendszer ismerete. Az ANRE, vagyis az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság által kidolgozott, az Európai Bizottság által jóváhagyott zöldbizonylat rendszer szerint minden megújuló energiát termelő egység a megtermelt megawattórák után egy meghatározott számú zöldbizonylatot értékesíthet.
A bizonylatok száma attól függően változik, hogy az üzem milyen erőforrásból termel. A beruházó – költségei fedezéséhez – Románia zöldenergia-piacán értékesíti a bizonylatokat, az ANRE a minimális árat 27 euróban, a maximálisat pedig 55 euróban szabta meg. Emellett a megtermelt villamos energiát a szabadpiaci áron értékesíti. Jelenleg a zöldbizonylatok piaci ára eléggé magas az országban, 50 euró felett mozog. A hatóság a közvetített energia függvényében kiszabja a villamosenergia-forgalmazóknak, hogy mennyi zöldbizonylatot kell kötelezően megvásároljanak. Ha eddig ezt nem teszik meg, akkor minden egyes fel nem vásárolt bizonylatra 110 eurós büntetést kell fizetniük.

Meddig terhelhető a fogyasztó?
A zöldbizonylatokat a végső fogyasztó fedezi a saját zsebéből, ugyanis a forgalmazók keletkezett költségeik egy részét belekalkulálják a végső árba. 2030-ig a megújuló kapacitások kiépítése 20 milliárd eurós költséget jelent a romániai fogyasztóknak, 2011 és 2020 között az energia várhatóan 2,5-33 euró közti mértékben fog drágulni megawattóránként. „A társadalom tűrőképessége nem túl magas, erre a kérdésre oda kell figyelni” – fogalmazott Antal István képviselő, a parlament Ipar és Szolgáltatások Szakbizottságának tagja, de Nagy Bege Zoltán, az ANRE Románia Energiaügynökség Szabályozási igazgatója is sarkalatos pontnak tartja a kérdést. Péter Pál, az EnergoBit vállalat alelnöke viszont nem ért egyet a lakosság tűrőképességével kapcsolatban megfogalmazott nézettekkel. „Igaz, hogy a fogyasztó az energia árában fizeti meg a támogatási rendszert, de akkor is ő állná a számlát, ha ezt az állami költségvetéséből kellene finanszírozni, csak akkor adó formájában gyűjtenék be, egy kiszámíthatatlanabb rendszer szerint” – fejtette ki. A támogatások fogyasztói árakban történő megjelenése nem egy óriási gond, csak el kell magyarázni a társadalom tagjainak, hogy ha a környezetet meg akarjuk védeni, azért többet kell fizetni – tette hozzá a befektető.

Egy másik fontos szempont az, hogy az energia egy stratégiai, biztonsági kérdés is. „Megválasztása utáni beszédében Obamától is azt hallottuk, hogy meg akarja szüntetni az USA olajfüggőségét” – példálózott Péter Pál, aki emlékeztetett, hogy míg a tradicionális energiaforrások eloszlása nem egyforma, és függőséget okoz, addig a megújulóké szinte egyenletes, így alkalmasak az ország energiafüggetlenségének növelésére.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.