Megújuló energiaforrásokat kutató laboratóriumok az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem 280.797.320 forint támogatást nyert a KMOP 4.2.1/B-10-2011-0005 „A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastruktúra fejlesztése” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében.

A pályázat kapcsán az egyetem 2013. január 24-én tartotta sajtótájékoztatóval egybekötött projektzáró rendezvényét. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Horváth Attila Imre a Nemzeti fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért, és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára. A rendezők meghívását elfogadták az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai, a szakmai partnerek, a projekt megvalósításában közreműködő cégek, szervezetek, a társ felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek. A projekt során olyan megújuló energiák oktatásával és kutatásával foglalkozó laboratóriumok, oktatási terek létrehozása valósult meg, amelyek megfelelő háttér-infrastruktúrát biztosítanak az egyetemen folyó képzéshez, valamint alkalmasak lehetnek a régióban működő akadémiai kutatóműhelyek és innovatív vállalkozások számára is. Tekintettel arra, hogy a fejlesztés a műszaki képzés és kutatás – azon belül is az energiaipari, mint kiemelt iparágat érintő – feltételeinek javítását támogatja, hosszú távon a magyar gazdaság versenyképességének fejlesztését is megcélozta.

-

Az intézmény a projekt keretében az óbudai telephelyen kilenc új laboratóriumot alakított ki: Kültéri napelem és napkollektor laboratórium, Környezeti hatások kutató és oktató laboratórium, Ózonállóság vizsgáló laboratórium, Spektrális sugárzások laboratórium, Napelemek alkalmazását kutató és oktató laboratórium, Szélerőmű vizsgálati laboratórium, Napkollektor laboratórium, Biogáz laboratórium, Infokommunikációs laboratórium. A megvalósított oktató és kutató laboratóriumok az országban egyedülállóak abban a tekintetben, hogy öregítéses, valamint környezetállósági vizsgálatokra egyaránt alkalmasak. A laboratóriumok kialakításán felül az Óbudai Egyetem és a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar saját forrásait felhasználva felújíttatta az épület közösségi tereit, illetve megújult a bejárat is, ahol két – egy robogó és egy elektromos autó töltésére alkalmas – E-Mobility töltőállomást hoztak létre. Az eszközhöz különleges, az épület kialakításához illeszkedő flexibilis napelemtáblák biztosítják az energiát. Ezzel a hallgatók méréseket végezhetnek a villamos járművek töltését illetően is. A projekt általános célja volt, hogy az egyetem a megújuló energiaforrások (nap-, a szél- és a bioenergia) gyakorlati képzésével, oktatásával, kutatásával kapcsolatos mérőeszközök, laboratórium infrastruktúra fejlesztésével a tudásalapú társadalom és gazdaság követelményeinek megfelelő, versenyképes szolgáltatást legyen képes nyújtani.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.