Megújuló energiával fűtik a sportcsarnokot

Sok megtakarítást várnak attól a beruházástól, amelynek során átalakították a szekszárdi városi sportcsarnok hőellátását. Az elkészült projektről Horváth István polgármester és Csillag Balázs, a Szekszárdi Sportközpont Nkft. ügyvezetője számolt be sajtótájékoztatón.

A fejlesztés három fő részből áll. Egyrészt a sportcsarnok fűtését jelentős részben gáz helyett a szomszédos szekszárdi fürdőt ellátó melegvízből biztosítják, hőszivattyúkkal, írja a teol.hu. A fürdőt és a csarnokot ennek érdekében csővezetékkel kötötték össze, ami a különböző évszakokban jelentkező igények szerint oda-vissza tudja biztosítani a hőátadást. A sportcsarnok déli oldalán több, mint 80 négyzetméter napkollektort helyeztek el, ami az év nagy részében el tudja látni a létesítményt használati melegvízzel. A harmadik fejlesztési elem a kazánház korszerűsítése: számítógép vezérlésű, automatikusan működő rendszert hoztak létre. Horváth István elmondta: a 25 milliós, pályázati támogatással létrejött, az országban egyedülálló mintaprojekt önereje csupán 5 százalék volt. Az új rendszer évi mintegy 4,5-5 millió forint megtakarítást biztosít, a beruházás tehát néhány hónap alatt megtérül.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.