Melyik a legzöldebb kézszárítás?

A mosdókban leggyakrabban elhelyezett papírtörölköző automaták és a forró levegőt fújó gépek a kutatások szerint 70 százalékkal több káros gáz kibocsátásért felelősek, mint a legújabb technológiák.

A Massachusetts-i Technológiai Intézet kutatói arra az egyszerű kérdésre keresték a választ, hogy melyik a legzöldebb megoldás a mosdókban, hogy a kezek gyorsan megszáradjanak írja a greenfo.hu. A hét legelterjedtebb technológiát vették górcső alá, amelyek a világ bármely pontján megtalálhatók a nyilvános illemhelyeken. A hétféle módszer közül egyértelműen kitűnt, hogy a forró levegős kézszárító-berendezések és a papírtörülközők a legkárosabbak. Csaknem 70 százalékkal több káros gázt bocsátanak ki, mint az újabb technológiák, mint például a brit Dyson cég környezetbarát hideg levegős szárítója. Az intézet kutatói nemcsak azt vizsgálták, hogy a gép maga mennyi energiát használ fel, hanem azt is, hogy működés során ereszt-e ki káros anyagokat vagy sem. Azt is elemezték, hogy a gyártásakor milyen káros gáz-kibocsátás történik, sőt azt is figyelembe vették, hogy az alapanyagokat milyen gyakran kell pótolni és azt milyen módszerekkel teszik a cégek, illetve hogyan szállítják el például a keletkezett hulladékokat. Sőt, a végső elemzésbe az is beleszólt, hogy a berendezéseket milyen élettartamra tervezték.

 
Korábban a vizsgálatokkal főként arra keresték a választ, hogy melyik technológia a legalkalmasabb a baktériumok elszaporodásának megakadályozására. Bár a laikusok egyértelműen az újrahasznosított papírtörölközőket tartották a legzöldebb verziónak, a kutatás mégis mást mutatott, mivel azonos káros gáz kibocsátást és vízfogyasztást mutattak az először használt papírtörölközők is. Az Egyesült Államokban a szeméttelepekre érkező hulladék csaknem 2 százaléka papírtörölköző. A vizsgálatok szerint háromszor annyi káros gázért felelősek a papírtörölközők és sokkal több vizet fogyasztanak előállításuknál is, de a hulladékkezelésük is nagyobb problémát ró a világra, mint például a nyertes Dyson Airblade kézszárítói, amelyek nemcsak energia hatékonyak, de kétszer olyan gyorsan szárítják meg a kezeket, mint a klasszikus megoldások.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.