Meteorológia: nőtt a talajközeli ózon mennyisége

Magas a troposzférikus (talajközeli) ózon koncentrációja Magyarországon, több mérőállomáson is meghaladja az egészségügyi határértéket – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az elmúlt napokban és jelenleg is a nappali időszakban magas a troposzférikus ózon koncentrációja Magyarországon, több állomáson is meghaladja az egészségügyi határértéket (azaz 8 órán keresztül meghaladta a 120 mikrogramm/köbmétert). Hozzátették: az ózon koncentrációjának szintje azonban még nem érte el a tájékoztatási, illetve a riasztási fokozatot, így nem rendeltek el szmogriadót. A bejegyzéshez készített infografika szerint szerdán az ország déli harmadában és az északkeleti sarokban lesz 100-130 mikrogramm/köbméter között az ózon koncentrációja, máshol ennél magasabb érték várható. Csütörtökön elsősorban Miskolc és Nyíregyháza térségében, valamint az Északi-középhegység legmagasabb pontjain lesz alacsonyabb a koncentráció, máshol 130 mikrogramm/köbméter feletti értékre kell számítani.

Mint írták, a magas ózonkoncentráció miatt kialakuló szmogot fotokémiai szmognak is nevezik. A szmogriadónak Magyarországon is két fokozatát különböztetik meg: a tájékoztatásit és a riasztásit. A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a légszennyezettségi szint meghaladja azt az értéket, amelynek rövid idejű hatása is veszélyt jelenthet a különösen érzékenyekre, vagyis három egymást követő órában meghaladja a 180 mikrogramm/köbmétert. A riasztási fokozatot akkor rendelik el, amikor a légszennyezettségi szint a teljes lakosságra nézve veszélyt jelenthet, vagyis amikor három egymást követő órában meghaladja a 240 mikrogramm/köbmétert, vagy 72 órán túl meghaladja a 180 mikrogramm/köbmétert – írták. Hozzátették: a troposzférikus ózon jelenléte ártalmas lehet az emberi egészségre, leginkább a fiatalabb és idősebb korosztályra. Tüdőbe kerülve légzési nehézségeket okoz, elősegíti az asztma kialakulását, ezenkívül szemirritációt, fejfájást is okozhat.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.