Mikor indulhatnak a napelemes csatlakozások ismét?

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke volt az ATV vendége.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke és Király Béla, a Privátbankár.hu szerkesztője voltak az ATV Start vendégei. A beszélgetés fő témája a rossz helyzetben lévő magyarországi napelemes piac volt: míg az utóbbi időkben számos európai országban virágzott a technológia, addig itthon az elmúlt hónapokban jelentős volt a visszaesés. Ennek fő oka, hogy tavaly ősszel a kormány átmeneti betáplálási stopot vezetett be az új háztartási méretű kiserőművekre, ami lényegében ellehetetlenítette a telepítések többségét. A tilalmat már idén ősszel elkezdhetik egyes régiókban feloldani, legkésőbb pedig 2024 év végén vezethetik ki. A mostani helyzet súlyosan érinti a hazai cégeket, Kiss Ernő szerint a 2022 októberében elrendelt stop óriási bizonytalanságot eredményezett a piacon, nagyon gyorsan sok értékesítő elvesztette a munkáját, azóta pedig a kivitelezői csapatokat is leépítették. „Nem lehet napelemes rendszereket telepíteni háztartások méretére, nincs megrendelés” – mondta a szakértő.

A kormány a közelmúltban felülírta a korábbi klímaterveket: 2030-ra 6 helyett 12 gigawatt napelemes kapacitást érnének el. Király Béla szerint a jelenlegi szabálykörnyezetben kérdéses, hogy lesznek-e napelemes telepítések. Mint Kiss Ernő hozzátette, a hálózat bőségesen bírná a kapacitásnövekedést, igaz, vannak területek, ahol fejlesztésre lenne szükség. Ez azonban elvileg nem akadályozná a napelemek terjedését. A szakértő lobbiérdekeket vél felfedezni a tilalom hátterében.

Kiss Ernő szerint az évek óta tervben lévő naperőműves fejlesztések most be fognak dőlni, a naperőművek terjedéséhez pedig valamiféle támogatási rendszerre is szükség lenne. „Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: a nem támogatott napelemes rendszereket 41 százalék különadó sújtja, ami brutális versenyhátrányt okoz az összes környező országban lévő villamostermelőhöz képest” – mondta a szakember. Kiss Ernő az adásban arra is felhívta a figyelmet, hogy a betáplálási korlátozást minél előbb be kellene szüntetni. A beszélgetés során a napelemstop politikai hátteréről, illetve az energiaimportról és exportról is szó esett. A teljes adás az ATV honlapján tekinthető meg.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.