Milyen a tökéletes családi otthon a 21. században? – Innovatív és tartós megoldások!

A házépítés és lakberendezés egy család életében fontos döntés, amely jelentősen befolyásolja a későbbi otthoni kényelmet. Egy fenntartható megoldásokkal díszített ház a természetes elemek megjelenésén túl tartósságot, kényelmet, biztonságot, lelki jólétet és védettebb környezetet is biztosít.

Mit is jelent egy jó családi ház?

Ahogy bővül a család, a lakásigények megváltoznak, egyre nagyobb terekre és praktikus megoldásokra lesz szükség. Az ideális családi ház az az otthon, amely képes kielégíteni a család össze tagjának igényeit, ezért kötelező meghatározni a legrelevánsabb szempontokat. A konyha és a nappali, a szobák kialakítása, illetve mindenképp szükség van tárolókra, ahol a babakocsik, biciklik kényelmesen elférnek, és nem a belső térből foglalnak el hasznot felületet.

Mitől fenntartható egy otthon, és miért olyan fontos ez a téma manapság?

A fenntarthatóság jelenleg az egyik legnagyobb nemzetközi trend. Ma, amikor új otthont építünk vagy vásárolunk, ügyelünk a fenntarthatóság elveinek tiszteletben tartására. De mit is jelent valójában?

Röviden: a fenntartható otthont tartósra tervezték! Ellenálló képességen túl energiahatékony, védi a környezetet, az erőforrások hatékony felhasználásával hozzájárul a jövő nemzedékének pozitív fejlődéséhez. Mindehhez nemcsak az életmód megváltoztatásával lehet hozzájárulni, de komoly előrelépés tehető a lakberendezés során is.

Íme néhány megoldás, hogy a családi fészek környezetbarátabb legyen!

Fenntartható padlóburkolat, avagy a linóleum

Jelenleg az egyik legtermészetesebb és legtartósabb padlómegoldás, amit általában szerves elemekből állítanak elő. A linóleumot a fenntarthatóság mellett az erősség és a tartósság is jellemzi, akár 30 évig. A piacon C2C tanúsítvánnyal rendelkező linóleum kollekciók a fenntartható megközelítés úttörői, amelyek 94%-ban természetes alapanyagokból készülnek. Számos hagyományos mintával is kaphatók, élénk és intenzív színekben, hogy minden belsőépítészeti stílushoz illeszkedjenek.

Bambuszból készült bútorok

A bambusz egy újabb természeti erőforrás, amely alternatíva lehet azoknak, akik fából készült bútorokat szeretnének, anélkül hogy feláldoznák a fákat. A bambusz előnye, hogy tízszer gyorsabban nő, mint a legtöbb keményfa, és keményfa-szerű állaga van. Másik fontos jellemzője az erő és stabilitás, nem vetemedik meg nedves környezetben, ezért kültéri, de beltéri bútorokhoz is nagyon jó választás.

100%-ban természetes szigetelés

Amellett, hogy 100%-ban újrahasznosítható, a természetes gyapjú szigetelés könnyen felszerelhető, nem igényel védőfelszerelést, nem okoz allergiát. Biztonságos megoldás, képes a páratartalom szabályozására és a levegő minőségének javítására. Vannak olyan gyapjúszigetelési modellek, amelyek képesek felszívni a nedvességet anélkül, hogy elveszítenék tulajdonságait.

Ökológiai festék beltérre

Többféle ökológiai festék létezik beltéri faldekorációhoz, hozzáadott szintetikus anyagok nélkül. Ez hálószobában és nedves helyiségekben is használható, mivel megakadályozza a penészképződést.

Dekorációs tárgyak agyagból

Az agyagból készült dekoratív tárgyak ideális megoldást jelentenek azok számára, akik szeretik a rusztikus vagy vintage stílust. A kézzel festett agyagedények, tálcák, csészék nagyszerűen mutatnak, használhatóak a konyhában, gyümölcsök, fűszerek tárolására vagy csak dísznek.

Egy kreatív családi estén, akár a gyerekkel is elkészíthető néhány tárgy, rengeteg barkácsprojekt létezik, amelyek inspirálhatnak. A fenntartható megoldások számos előnnyel járnak, ezért érdemes élvezni őket, és a legtermészetesebb alternatívákat választani.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.